L’edifici de Festers celebra el centenari de la seua apertura

Estem de Centenari. Perquè l’edifici de la Societat de Festers celebra el seu segle de vida. Va ser l’any 1921, segons consta en tota la documentació històrica, quan es va decidir, sota la presidència de José María Selva Escolano, traslladar a aquest punt la ubicació de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia, fundada en 1865 i encarregada des de llavors d’organitzar les Festes de Moros i Cristians d’Ontinyent.

Anteriorment, la seu de l’entitat havia sigut situada en diferents emplaçaments. Entres ells, en els seus orígens la seu de Festers se situava en domicilis particulars. Primerament al carrer Sant Rosa. D’allí va passar a un local xicotet situat al carrer Tomás Valls. I, després, la penúltima mudança va situar la Societat en l’edifici del Porxet de la Plaça Major.

TRASLLAT
Però és en 1921 quan es materialitza el trasllat fins a la Placeta Latonda que, en aquell moment presentava una morfologia urbana diferent de l’actual. El primer edifici, a penes de dues plantes, serà sotmés a diferents remodelacions. La més important d’elles s’inicia a partir de 1956. Dècades després s’aniran afegint noves plantes connectant l’immoble amb l’existent en la plaça de Baix, on ara, oficialment, està la seu de la institució, a més d’albergar el Museu Fester.

IMPORTÀNCIA SOCIAL
Durant aquest segle de vida en la Placeta Latonda l’edifici no sols ha sigut la casa dels socis i festers de les comparses morocristianes sinó que també ha servit com a seu per a moltes associacions i entitats socials, culturals i esportives. Festers ha representat un espai de llibertat, fins i tot en els anys de la dictadura, ja que era un lloc on acudir i fundar iniciatives per a la ciutat. Va ser l’embrió d’associacions que, posteriorment, van fixar les seues seus pròpies en altres espais, però que van aprofitar aquestes instal·lacions per a fer els seus primers passos.

A més, ha sigut el punt de trobada per a escoltar retransmissions de ràdio (com els ascensos de l’Ontinyent C.F. a Segona Divisió) o veure els primers programes davant un televisor o compartir vesprades de joc, nits de ball, vetlades de festa inoblidable. El Casino de Festers, durant huit dècades del segle XX, va ser un dels epicentres de la vida social ontinyentina.

Diferents comparses, sense possibilitat de comptar amb locals propis, han acudit a la casa per a celebrar les seues reunions i fixar en la Placeta Latonda el punt on dur a terme els sopars de comparsa dels dissabtes estivals.

Tot això ha representat Festers. Més que un immoble, un autèntic pulmó de la vida social d’Ontinyent en els últims cent anys d’història.