Després de l’esclat de la pandèmia, el sector tèxtil de la Vall d’Albaida es va reconvertir ràpidament abans les necessitats del mercat. Davant la falta de material sanitari en els pitjors moments de la pandèmia, moltes empreses de la comarca van veure l’oportunitat, però també la necessitat, de reconvertir-se i posar-se a la feina en la producció de tèxtil sanitari.
El sector conscient de la necessitat d’adaptar-se a aquest nou mercat va posar en marxa l’abril del 2020 el Clúster Tèxtil Sanitari. No obstant això, després de l’anunci de la fi de l’ús generalitzat de les mascaretes, ratificat posteriorment pel Consell de Ministres i publicat en el BOE, són moltes empreses de la Vall d’Albaida que han deixat de produir-les totalment o parcialment.
Pepe Serna, president d’ATEVAL, remarca el que ha significat el treball en els últims mesos d’aquesta indústria estratègica en un moment on l’ús de la màscara queda relegat en la majoria dels casos. “Una vintena d’empreses van treballar en la producció de les mascaretes. En aquests moments són només unes sis o set les que continuen produint”, sosté. “Hi ha algunes empreses que tenen aquesta secció parada, unes altres la utilitzen esporàdicament. La demanda ha anat disminuint, primer quan van llevar la seua obligatorietat en l’exterior fa uns mesos i ara amb la nova norma de l’interior. El que ocorre és que hi ha un excés d’oferta mundial”, explica a aquest Periòdic el president de la patronal tèxtil.
Les empreses ràpidament es van especialitzar i van arribar a produir fins a 20 milions de tapaboques mensuals. Així ho explica Serna: “En aquesta zona hem arribat a produir entre 20 i 25 milions de màscares mensuals“. En aquests moments la producció ha disminuït rotundament. “Ara la producció se situa entorn dels sis i set milions mensuals”.
Però el sector no sols s’ha especialitzat en les mascaretes. Altres productes relacionats amb la sanitat com a detectors de temperatura, pantalles o arcs de desinfecció també es van exportar des d’Ontinyent. “Ací l’important és que també han participat tallers de producció de la zona com Tacome o Lidem. Això va ajudar al fet que empreses de la maquinària tèxtil s’introduïren en la fabricació de maquinària tèxtil-sanitària”, conta.