L’alumnat dels centres educatius de la Comunitat Valenciana haurà de continuar usant la màscara de manera obligatòria durant l’hora del pati. El 15 d’octubre el conseller d’Educació, Vicent Marzà, visitava Ontinyent per a participar en el lliurament dels ‘Premis Roure’ de Compromís per Ontinyent. Era en aquest moment quan declarava davant els mitjans que, amb el suport dels tècnics sanitaris, era qüestió de dies que el protocol en els centres canviés i es flexibilitzés l’ús de les màscares en els espais oberts. Així ho vam recollir en la nostra edició del dissabte 16. Dies després era la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso qui anunciava la mateixa mesura. I com és habitual, poques coses surten de la boca d’Ayuso sense crear polèmica. I així va ser.
Això unit a un lleuger repunt en diversos punts de la geografia va fer que fora el mateix president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui cridarà a la “prudència” i frenarà aquesta pretensió. No va ser en “qüestió de dies” com va anunciar el conseller i tampoc ho ha estat de setmanes. Aquest dimecres es remetia als centres l’actualització del ‘Protocol de protecció i prevenció davant la transmissió i contagi del SARSCOV-2 per a centres educatius de la Comunitat Valenciana per al curs 2021-2022’. En aquest document sí que ha marcat un canvi en l’ús de les màscares en els col·legis i instituts, però no el que va dir el conseller. La màscara continuarà sent obligatòria en l’hora del pati. En canvi el seu ús el deixarà de ser durant la classe d’Educació Física, tant per a alumnat com professorat. Això si, sempre que l’assignatura s’estigui impartint a l’aire lliure.
Una altra de les novetats és que es permet que durant el temps d’esbarjo interactuen alumnats de grups de convivència diferent i d’edats similars. Només durant el pati i sempre a l’aire lliure. I finalment, les associacions de pares i mares podran tornar a accedir al centre per a desenvolupar les activitats que li són pròpies.