Alguns consumidors prefereixen quedar-se lamentant-se davant una transacció o servei abusiu i injust. Però d’altres s’acullen a la via de la reclamació, mitjançant l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC). Sols aquests últims són els que aconsegueixen, si així escau, recuperar els diners d’aquell mercadeig que no se cenyia a la normativa.
Segons informen des del consistori ontinyentí, en l’últim any l’OMIC de la ciutat ha aconseguit que es tornaren diners als consumidors que havien reclamat, sumant una xifra considerable: 43.000 euros. Una dada que si la dividim per les reclamacions resoltes, dóna una mitja de 136 euros recuperats per ciutadà. Aquest fet demostra com seguint els serveis que existeixen a disposició de la ciutadania, en moltes ocasions s’acaben denunciant pràctiques abusives i es recuperen els diners invertits en un objecte o servei que no s’havia fet d’acord amb les lleis.
Pel que fa a les estadístiques, en 2018 es van presentar 644 reclamacions, de les quals, 316 han sigut resoltes favorablement, el que representa quasi la meitat, amb un 49% d’èxit. Si hi ha una constant que es repeteix any rere any, aquesta és la telefonia, que suposa 299 queixes en 2018, el 44% del total de les reclamacions, amb molta diferència de la resta de sectors: electricitat 84 queixes; bancs i finances, 29 i gas amb 21, es situen dalt d’una llista variada d’àmbits comercials i de serveis.
Segons les estadístiques de l’OMIC facilitades pel consistori, el nombre de persones que acudeix a fer alguna mena de pregunta a l’oficina és encara major. En 20018, 986 persones van realitzar algun tipus de consulta, 918 presencials, 63 via telefònica i 5 persones van utilitzar el correu electrònic per fer la seua pregunta.