Li roben 803 € amb compres online a la República Txeca

El telèfon mòbil va llançar un senyal. Eren quasi les dotze de la nit. Rafael Soler es va afanyar a comprovar l’alerta que procedia de l’app del Banc de Santander. El departament de ciberseguretat de l’entitat bancària informava que havia sofert diversos càrrecs en la seua targeta de dèbit. L’endemà va comunicar la incidència en el banc. Els empleats li van assegurar que les operacions havien estat bloquejades pel sistema de ciberseguretat i que els càrrecs no es cobrarien. Va inutilitzar la targeta i va sol·licitar una altra nova.

En activar la nova targeta i actualitzar la llibreta va comprovar, amb sorpresa, que sí que existia un càrrec de 803 euros per una compra realitzada a la República Txeca. “Mai faig compres en línia. No he adquirit productes a través d’internet. No he utilitzat la targeta ni l’app per a fer compres i menys a la República Txeca”. A partir d’ací va començar un malson que ja dura deu mesos. Des del Banc de Santander li van assegurar que l’entitat es faria càrrec de l’import, però el temps va passant i aquesta predisposició s’ha evaporat. “El Banc de Santander culpa a Mastercard i assegura que ells només actuen com a intermediaris i, per tant, no assumeix la responsabilitat”.

Les gestions amb Mastercard no han fructificat perquè la multinacional financera manté que s’han efectuat les compres, encara que no haja demostrat qui les va fer. “Em senc perjudicat i defraudat per l’actuació del Banc de Santander en el qual tant he confiat durant anys”, exposa Rafael Soler qui afegeix que “el banc no em dona garanties de per què s’ha utilitzat la meua targeta o el meu compte per a operar sense el meu consentiment”.

Rafael Soler ha denunciat aquest frau informàtic i assegura sentir-se “impotent davant tot el que ha succeït”. Afirma sentir-se pròxim a la filosofia que va inspirar la campanya de Carlos Sant Joan ‘Soy mayor, no idiota’ i reclama que l’entitat amb la qual ha tractat personalment acabe assumint el seu compromís.

Ja va tenir un precedent cinc mesos abans

El cas estrany en el cas denunciat per Rafael Soler és que ja va tenir un càrrec contra la seua targeta el maig de 2021, cinc mesos abans del frau comés amb compres a la República Txeca. En aquesta primera ocasió eren càrrecs de 92 euros realitzats per una parella de jubilats de Pontevedra. La mateixa Policia Nacional va descartar la intencionalitat delictiva en aquest cas. En aquella ocasió el Banc de Santander li va retornar els imports. No obstant això, ja es va sembrar la sospita de per què es creuava el seu número de compte amb altres usuaris.