La pandèmia provocada per la Covid-19 està tenint una incidència de gran magnitud sobre l’economia i, conseqüentment, sobre la societat. I segons els autors: “L’impacte en l’economia valenciana serà superior que en altres territoris”, perquè existeix un predomini dels sectors de demanda feble i mitjana i de la petita i mitjana empresa, una dependència elevada de la construcció i del turisme, feblesa del sector industrial (amb excepcions) i una limitada adaptabilitat i capacitat innovadora.
La publicació ‘L’economia valenciana i les polítiques d’ocupació després de la Covid-19. Nous horitzons de progrés i estratègies de transformació’ està escrita per càrrecs destacats de Compromís en el Consell. Concretament els autors són l’ontinyentí i director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, Enric Nomdedéu, responsable del Servei Valencià d’Ocupació i Formació i l’economista Joan Sanchis.
Aquesta guia de propostes posa sobre la taula “la caiguda dels nivell de consum i producció i l’evidència de nou de les debilitats persistents del teixit productiu valencià”. Lluny de quedar-se en la radiografia crítica, aquesta publicació de la Fundació Nexe, planteja una sèrie de mesures que caminen cap a “un nou model productiu verd i social, que permetrà guanyar resiliència, estimular la demanda agregada, millorar la productivitat, promoure la innovació tècnica i organitzativa i garantir una millor estabilitat i benestar de les persones als llocs de treball, que passa per la conciliació laboral”.
Per assolir aquests objectius calen nous instruments com un Nou Acord Verd Valencià, que contemple mesures d’inversió i una nova fiscalitat verda; un Fons Estratègic Valencià d’Inversió Pública, que dirigisca recursos cap als sectors estratègics; noves propostes en polítiques públiques d’ocupació, com la reducció de la jornada laboral a 4 dies o 32 hores setmanals i una reforma adequada del Sistema de Finançament Autonòmic que dote l’administració valenciana “dels recursos necessaris”.
Per als autors cal “avançar en un procés de transformació real, ambiciós, des d’una perspectiva social i ambiental compromesa amb el futur del territori i de la seua gent”. Aprofitar la crisi com una oportunitat de canvi, aquesta és la idea que resumeix aquesta publicació que, com a mínim, genera debat socioeconòmic.