L’IVACE inverteix més de 143 milions d’euros per a millorar 433 àrees industrials de 215 municipis

L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, IVACE, ha concedit en el període 2017-2022 més de 143 milions d’euros per a modernitzar les infraestructures i serveis i renovar la imatge d’un total de 433 àrees industrials de 215 municipis de la Comunitat Valenciana.

Aquest és el resultat de les ajudes que l’IVACE convoca anualment des de 2017 per a aconseguir uns espais industrials moderns, sostenibles i generadors de riquesa i ocupació. A aquesta inversió cal sumar els 40 milions d’euros de pressupost de la convocatòria de 2023.

Unes subvencions de fins al 100% dirigides a tots els ajuntaments que estan situant als parcs empresarials en el centre de la política industrial de la Generalitat i de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i són a més un clar exemple de la implicació i l’aposta de la Conselleria pel teixit empresarial i productiu, per la reindustrialització i per la vertebració del territori.

Gràcies a elles, des de 2017 la Comunitat Valenciana compta amb àrees industrials amb millors accessos, més segures, més competitives i modernes perquè continuen sent el motor de l’economia de municipis i comarques i perquè continuen contribuint a la generació d’ocupació sostenible i de qualitat i al desenvolupament soci econòmic.

Protagonisme per a les àrees industrials

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assegurat que cap administració “havia donat el protagonisme ni dedicat els recursos que es mereixen els parcs empresarials de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de millorar la seua qualitat, repercutint positivament en les empreses en ells instal·lats, en el seu rendiment i productivitat, en la implantació de noves activitats econòmiques alhora que està millorant la qualitat de vida de les persones que treballen en ells”.

Climent ha destacat l’important esforç inversor que està realitzant l’IVACE, “augmentant any rere any el pressupost destinat a aquestes ajudes i actualitzant-les per a adaptar-se a les necessitats reals de les àrees industrials valencianes perquè continuen sent el millor lloc per a un desenvolupament industrial sostenible i competitiu”.

Les ajudes han anat incorporant novetats com la línia específica dirigida als municipis en risc de despoblació o la inclusió de noves actuacions subvencionables entre les quals destaca l’obra civil per a la portada total o parcial al polígon d’energia elèctrica, gas, fibra òptica, telecomunicacions i aigua per a donar un major subministrament a les empreses; la construcció de grans infraestructures (baixador ferroviari, ponts, vials d’accés); l’adquisició de terrenys confrontants per a l’ampliació de viaris, zones verdes, aparcaments, accessos, així com la implantació d’estació de servei, centre polivalent, servei de correus, oficines bancàries, instal·lacions per a la pràctica esportiva, centre d’educació infantil, hotel i servei de salut i restauració.

Convocatòria 2023

El passat 9 de febrer de 2023 va finalitzar el termini per a presentar les sol·licituds de les ajudes d’àrees industrials corresponents a l’exercici 2023. En aquesta ocasió han comptat amb un pressupost de 40 milions d’euros. Es tracta del’esforç més gran inversor realitzat fins al moment.

Contemplen una important novetat: per primera vegada aquelles àrees industrials que tinguen constituïda una Entitat de Gestió i Modernització (EGM), podran optar a subvencions de fins a un milió d’euros per projecte, en lloc dels 200.000 euros que s’establien fins ara en les convocatòries.

A més d’aquestes ajudes, l’IVACE ha vingut desenvolupant en els últims anys un ampli paquet d’accions relacionades amb el foment, promoció i comercialització del sòl industrial en la Comunitat Valenciana que li han consolidat com el gran gestor de sòl industrial públic i de qualitat.

Aquest organisme, dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, ajuda a les localitats valencianes en el desenvolupament d’espais empresarials, duu a terme l’adquisició i preparació del sòl per a assentaments industrials i de serveis, així com la construcció, arrendament i alienació de naus i locals industrials o comercials. També assessora i acompanya a les empreses durant tot el procés per a la seua instal·lació, atenent demandes tant de grans superfícies per a projectes logístics, com de xicotetes indústries situades en nuclis urbans que necessiten una nova ubicació.

Altres de les iniciatives desenvolupades per l’IVACE han sigut:

– el Mapa de Sòl Industrial de la Comunitat Valenciana, una eina clau per a localitzar totes les àrees industrials de Castelló, València i Alacant que permet a les empreses i a les persones inversores seleccionar i conéixer les característiques del sòl industrial del seu interés. Està en constant actualització. Qualsevol persona interessada pot consultar-la en: http://www.ivace.es/visor_pol/.

– elaboració, tramitació i desenvolupament de la Llei 14/2018 de gestió, modernització i promoció d’àrees industrials de la Comunitat Valenciana

– i la classificació d’àrees industrials en Bàsiques, Avançades i Consolidades. Després d’una primera publicació amb les àrees bàsiques de la Comunitat Valenciana l’IVACE està finalitzant els tràmits per a actualitzar aquesta categorització de manera que incloga també les àrees industrials consolidades i avançades segons contempla la llei
d’àrees industrials.

Creació de sòl industrial

Una part fonamental del foment de sòl industrial de l’IVACE són les tasques desenvolupades per a la creació de nou sòl industrial de qualitat en la Comunitat Valenciana, un treball que està continuant mitjançant l’inici dels estudis necessaris per a promoure sòl empresarial a Ibi i Oriola i per a la implantació de polígons industrials mancomunats als Ports, el Alto Mijares i El Comtat.

De la mateixa manera, continuen els treballs d’ampliació dels Parcs Empresarials del Maigmó de Tibi i Nuevo Tollo d’Utiel, així com la posada en marxa del Rebollar a Requena amb la finalitat de disposar d’una major oferta de sòl industrial per a atendre les demandes actuals per part d’empreses interessades a adquirir/ampliar sòl on posar en marxa nous negocis i activitats.