La directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Nuria Enguita; l’alcalde de l’Ajuntament d’Alcoi, Antonio Francés Pérez; i la comissària de l’exposició, María Jesús Folch, han presentat la mostra ‘Juana Francés’, que s’ha obert recentment al públic en la seu alcoiana del museu.
La mostra reuneix més d’un centenar de peces, entre pintures, escultures, dibuixos i gravats i un important fons documental de l’Arxiu Juana Francés, procedents dels quatre museus i centres d’art espanyols que custodien la seua obra: l’IVAM, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA), el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia (MNCARS) i l’Institut Aragonés d’Art i Cultura Contemporanis Pablo Serrano (IAACC), a més d’altres col·leccions privades.
“És una de les exposicions antològiques més importants dedicada a Juana Francés pel volum d’obres reunides, per la revisió de la documentació associada i perquè abasta totes les seues etapes creatives”, ha destacat Núria Enguita sobre la mostra que pretén posar en valor “a una de les artistes espanyoles més importants del segle XX, més enllà de la seua pertinença al grup El Pas”, del qual també van formar part artistes com Antonio Saura, Manolo Millars, Rafael Canogar, Luis Feito o Pablo Serrano.
L’alcalde d’Alcoi, Antonio Francés Pérez, ha destacat la importància de la col·laboració amb l’IVAM, “des de la seua obertura fa més de 4 anys l’IVAM CADA s’ha consolidat com un referent de l’art modern no sols en la nostra Comunitat, també en tot l’Estat Espanyol. Hem acollit exposicions del més alt nivell i dels millors artistes, com la que s’acaba d’inaugurar. Una mostra que tracta d’aprofundir en els diferents fragments de la trajectòria artística de l’ alteana Juana Francés, una de les artistes espanyoles d’avantguarda més importants del segle XX”.
La comissària de la mostra, María Jesús Folch, ha assenyalat que l’exposició “busca esborrar etiquetes, esborrar els grans titulars que han acompanyat a Juana Francés al llarg dels anys com a pintora informalista i gestual, pintora de les arenes de riu o l’única dona del grup El Pas”. Encara que va ser una creadora que va participar de les cites artístiques internacionals més rellevants del moment, durant la dictadura va ser invisibilitzada. “L’exposició dóna una nova visió del seu art i de les seues fonts d’inspiració”, va matisar la comissària.
En total, reuneix 103 obres de les quals 39 procedeixen de la col·lecció de l’IVAM; 19 peces del MACA; 17 obres del Museu Reina Sofia, mentre que l’IAACC ha prestat 19 obres i 85 peces de documentació (anotacions de l’artista, anotacions originals, quaderns de viatge, fotografies…) de l’Arxiu Juana Francés i Pablo Serrano, “molt importants per a entendre la transcendència de l’artista”, en paraules de Enguita. Entre les peces també destaca un conjunt de 22 obres sobre paper relacionades amb l’informalisme, mai reunides fins al moment.
La comissària destacava durant la presentació que l’exposició “ressalta la influència que el teatre de l’absurd va tindre sobre l’obra de Juana Francés o com va voler posar en relleu la incomunicació de l’home en l’era moderna”. Així mateix, la mostra situa a l’artista en un context històric “bé siga en l’art de postguerra o en la política cultural que el règim de Franco va desenvolupar per a vendre la modernitat espanyola a l’estranger”, va detallar.
Al llarg del recorregut es mostren elements inèdits en la trajectòria de Juana Francés, com la seua participació en els poblats de Colonització dirigits per l’arquitecte José Luis Fernández de l’Amo que revelen el seu interès per l’arqueologia. “Un altre punt nou és la relació de les seues últimes sèries, cometes i fons submarins, amb les imatges recepcionades en la terra des de la nau espacial Viking I després de la seua arribada a l’òrbita de Mart en 1976”, ha agregat Folch. Aqueixes fotografies van tindre una impactant influència sobre els motius desenvolupats per Francés a partir dels anys 80, “d’aqueix univers infinit que s’obria llavors davant la humanitat”, va indicar María Jesús Folch.
Així mateix, el projecte revela àrees de la seua producció poc conegudes, com els dibuixos informalistes sobre paper que va iniciar en 1963. En definitiva, l’exposició ‘Juana Francés’ romandrà oberta al públic fins al 14 de gener de 2024 en IVAM Alcoi.