Llum verda per a la Cantereria: les cases es demoliran aquest estiu

La imatge actual de la Cantereria farà un gir radical enguany. Des de la direcció general de Patrimoni s’ha autoritzat la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que permetrà la transformació de la part baixa d’aquest carrer en un parc inundable, segons han informat des del Govern d’Ontinyent. L’autorització de Patrimoni permet al consistori “treure a concurs la demolició de les cases i l’execució del parc inundable, que renovarà aquesta zona del riu”.

Està previst, segons apunten des del consistori, que els treballs d’enfonsament comencen aquest estiu. Perquè aquest projecte siga una realitat, primer l’ajuntament haurà d’acabar de comprar les cases que queden, després d’un intens procés de negociacions.

“Queden per adquirir sis cases: quatre de particulars i dos de bancs”, expliquen. Com a últim recurs existeix la possibilitat d’expropiació d’aquests immobles, però des del consistori ontinyentí opten per les negociacions per a no dilatar el projecte. A més, les negociacions de les compravendes de talussos també estan molt avançades.

La demolició de les cases revalorarà el patrimoni de l’entorn: ‘el llavador‘ i l’escorxador municipal. Aquest últim està contemplat que quan acabe la concessió amb l’empresa, es convertisca en un centre d’interpretació ambiental del riu Clariano.

En aquesta zona del riu també actuarà la Confederació Hidrogràfica del Xúquer habilitant una zona verda inundable en les dues riberes i la unió de tots dos marges mitjançant un itinerari per als vianants, així com la protecció davant inundacions del Molí Descals.

Dana 2019

Les pluges torrencials el setembre de 2019, amb inundacions en la zona baixa de la Cantereria, van ser el punt d’inflexió perquè l’ajuntament plantejara un projecte alternatiu als habitatges actuals, que donés solució a una situació de vulnerabilitat. En relació amb la inversió prevista per al parc inundable és d’1,2 milions d’euros.