Lurbel llançarà una samarreta que detecta la fatiga de pilots

Obtenir informació en temps real de la fatiga dels pilots, a través d’una samarreta de màniga llarga, és l’objectiu que persegueix l’empresa ontinyentina Lurbel, gràcies al finançament d’un projecte europeu: Galàctica. Un consorci interregional que involucra a huit països de la Unió Europea i que busca finançar pimes dels sectors tèxtil i aeroespacial basades en fabricació avançada.

Davall aquesta premissa, Lurbel està treballant juntament amb Alteria Automation SL, una companyia d’Alcobendas especialitzada en venda de sensors, per a desenvolupar un dispositiu que permeta avaluar la salut del pilot durant els viatges. Una tecnologia que podria ser punta, ja que la fatiga del pilot és present en quasi el 20% dels incidents en aviació.

El dispositiu denominat AEROSENSE, s’incorporarà davall una samarreta de màniga llarga desenvolupada per Lurbel, que gràcies a la seua tecnologia Firewall i Silver Base Layer es verifiquen les constants vitals del pilot. D’aquesta manera, en registrar els signes vitals de la tripulació aerotransportada —temperatura corporal, pressió arterial, freqüència cardíaca i freqüència respiratòria— és possible proporcionar alertes primerenques per a predir condicions de salut no detectades per cap altre mitjà.

Un enfocament no intrusiu per a avaluar no sols la salut del pilot, sinó també la fatiga mental. La samarreta serà duta a terme per la marca ontinyentina i comptarà amb dues versions, una femenina i altra masculina. Un aspecte molt important per a AEROSENSE, ja que la posició dels sensors es farà pensant en l’ergonomia femenina i masculina. El consorci utilitzarà la samarreta de màniga llarga intel·ligent, on els sensors i l’electrònica estan integrats en la mateixa tela.