Mª Carmen Valls, Festera Exemplar 2022

L’últim sopar dels càrrecs de les Festes 2022 ha estat el marc per a lliurar el reconeixement anual a un fester o festera pels seus mèrits i comportament a la Festa morocristiana d’Ontinyent. La junta de govern de la Societat de Festers ha decidit enguany nomenar i entregar, en el trancurs del sopar, el nomenament a l’omeia Mª Carmen Valls.

Es tracta d’una de les dones pioneres de les Festes d’Ontinyent. Va estar de les primeres en apuntar-se i eixir com a festera de plé dret a l’any 1989. Només cinc anys després es convertia en la primera dona que guanyava el concurs de caps d’esquadra, pel seu mestratge demostrat amb el comandament acompanyat de les marxes mores. Eixe guardó el repetiria anys després, en 2014.

Però Mª Carmen Valls també ha estat pionera trencant barreres i obrint el pas de les dones als Moros i Cristians d’Ontinyent perquè en 1994 seria el primer càrrec oficial a les Festes, la primera dona que va ser Primer Tro. Mèrits més que sobrats, a més d’una implicació i compromís que ha mantigut durant 33 anys de militància festera. Tot això és el que s’ha reconegut aquesta nit i que la fan mereixedora del premi a la Festera Exemplar 2022.