Pla pioner a Ontinyent contra el suïcidi: grups de suport per a l’entorn i familiars de les víctimes

“El suïcidi és la primera causa de mort no natural a la ciutat”, afirmava l’alcalde, Jorge Rodríguez, recentment en una roda de premsa. I és que des de 2017 i fins al primer trimestre d’aquest 2022 s’han registrat, només per la Policia Local, al voltant de 180 intents de suïcidi en la capital de la Vall d’Albaida. Quant als consumats, entre 2017 i 2021 es van comptabilitzar 11, als quals cal sumar almenys dos durant aquest present any.

Davant aquesta problemàtica el govern de l’Ajuntament d’Ontinyent continua treballant dins del seu Pla Municipal de Prevenció del Suïcidi. D’aquesta manera posaran en marxa un grup d’ajuda per a familiars o persones pròximes a casos de suïcidi consumat. Cal recordar que entre 2020 i 2021 es van duplicar tant les morts per suïcidi com els intents.

“Volem que tots tinguen l’oportunitat de rebre ajuda després de sofrir un cas de suïcidi consumat en el seu entorn pròxim. És una iniciativa pionera en la Comunitat Valenciana”, explica la regidora de l’àrea, Paula Soler. Aquest grup d’ajuda estarà compost per un màxim de 12 persones, que es reuniran de manera completament confidencial i rebran la guia de professionals especialitzats en aquest tipus específic de duel, com ho és Inma Barberà, la tècnica d’ADIEM que coordinara aquest grup.

Barberà conta que la intenció és crear un grup íntim en el qual es puga donar una atenció individualitzada. No serà necessari que la persona que haja mort per aquesta causa siga un familiar de l’usuari, n’hi ha prou que siga del seu entorn. Tampoc serà excloent el temps que haja passat des que es va produir la defunció. En aquest grup d’ajuda, que es reunirà cada quinze dies, es treballaran mites i creences errònies, així com sentiments com la culpa, el fracàs o, fins i tot, l’alleujament, entre altres.

Accés

Per a accedir a aquest grup serà necessari posar-se en contacte amb el departament municipal de Serveis Socials, el departament de Salut Mental de l’Hospital d’Ontinyent o amb l’associació ADIEM. Aquestes tres vies seran les encarregades de realitzar un qüestionari previ abans de derivar a la persona en qüestió al grup d’ajuda, que té previst iniciar-se el mes vinent d’octubre.

“L’atenció al suïcidi està molt protocol·litzada en l’àmbit clínic, però hi ha altres aspectes en els quals volíem aprofundir. En aquestes situacions hi ha dues fases, quan encara no ha passat i quan ja ha ocorregut. Per a una fase ja treballem la prevenció i la sensibilització i ara ens faltava atendre les persones que han viscut aquesta situació de manera pròxima i ajudar-les a fer front a això”, insisteix el primer edil, Rodríguez.

Accions

Per part seua, Paula Soler, recorda que en aquest sentit, dins del Pla Municipal, s’han dut a terme accions com la formació de figures professionals claus; la creació d’un reglament d’actuació municipal; l’elaboració d’un protocol per als mitjans de comunicació; o l’organització de xerrades tant per a la població general com per als joves que estudien en els instituts de la ciutat.

Noves xerrades

Des de l’Ajuntament també s’ha informat que aquest mes de setembre es tornaran a celebrar tres noves xerrades sobre la prevenció de la conducta suïcides en diferents barris de la ciutat, reprenent les que ja es van realitzar, sobre salut mental, en els mesos de juny i juliol. Aquestes noves xerrades tindran lloc el 14 de setembre en el CIM de Sant Rafael; el 20 en el Centri Cívic del Llombo; i el 29 del mateix mes en el Centri Cívic de San José.