Mª Teresa Gandía: “Un bon pregó ha de tindre un element històric i arribar al públic”

“Un bon pregó ha tindre un element històric perquè trasllade a la gent a un altre moment i arribar al públic”. Amb aquestes paraules Mª Teresa Gandía Borredá, Pregonera del Mercat Medieval 2022, començava la conversa en aquest periòdic amb motiu d’aquesta festivitat que torna el pròxim divendres 25 de febrer.

Vinculada al món de la festa des de ben menuda, primer a la comparsa Almogáver, i després, en complir els 18 anys als Contrabandistes, ha viscut molt de prop el sentiment fester. Ara, li toca pronunciar un discurs que ha preparat amb molt d’entusiasme. I es que ve d’una família arrelada a les festes, el seu pare, Rafael A. Gandía Vidal va ser el primer pregoner del mercat medieval i té un llarg currículum com a historiador de la festa. “Recorde molt el seu pregó de festes de Moros i Cristaians, moment en el qual encara hi havia reina i dames, encara recorde certs fragments d’aquells intervenció”, afegeix.

És molta responsabilitat perquè sé el reconeixement que rep per part de la gent

Mª Teresa Gandía

“Molta gent coneix a trajectòria del meu pare i és molta responsabilitat perquè sé el reconeixement que rep per part de la gent i ara és com intentar estar al seu nivell”, explicava la pregonera. El text farà diferents mencions històriques per traslladar-nos a aquells temps medievals. “Hi ha diverses mencions històriques, però és el record de fa un temps, de com era el mercat medieval abans. Una espècie de fotografia de l’Ontinyent del passat, que recorre els carrers com si fóra un passeig, i de les seus gents”, avançava.

L’ontinyentina ha dirigit en els últims anys coreografies que acompanyen el boato de l’entrada de Moros i Cristians, així com el Pregó de festes. Tanmateix explica que aquest últim li dona més respecte que la mateixa entrada. “L’espectacle de Pregó es fa una vegada, el públic el veu des de l’inici fins al final, a diferència de l’entrada que els espectadors tan sols veuen un fragment del ballet”, matissa.

Ara sols queda esperar fins que arribe el dia 27, on la Plaça de Baix, la Plaça Major, Regall i la Vila es transformaran en una autèntic recinte medieval.