Les peticions de reconeixement de la Dependència a Ontinyent han augmentat un 60% des de 2017. Un fet pel qual l’Ajuntament de la ciutat ha posat en marxa un Pla de Xoc que permeta reduir aquest increment de sol·licituds. L’objectiu marcat pel govern local és reduir a un mes en 2020 el termini per a les valoracions de la Dependència. Per a aconseguir-ho una de les mesures presses ha sigut reforçar l’equip de treballadores socials, encarregades de tramitar les sol·licituds per acabar amb la llista d’espera en el primer trimestre de l’any que ve. Així, l’equip de dues treballadores socials encarregades del referent a la Dependència ha passat a ser quatre.
Atendre la pujada de sol·licituds de la Dependència
L’acumulació de casos de reconeixement de la Dependència ve derivada del progressiu augment de sol·licituds inicials. Segons les dades que facilitava la regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, en la presentació del pla, s’ha passat de 299 en 2017 a 346 en 2018 i 478 al que portem de 2019, un augment del 60% en dos anys i d’un 38% en l’últim any.
Açò comporta un retard en la realització dels informes i valoracions dins dels terminis necessaris, i una major tasca de seguiment dels casos, raó per la qual s’ha contractat dues treballadores socials per tal de reforçar durant el temps que siga necessari a les dues que venien desenvolupant aquestes funcions.
Des del mes de setembre que es va incrementar la plantilla, i fins ara el termini de la realització d’informes i valoracions “ha passat de 14 a 10 mesos”. Per a la tramitació d’aquestes ajudes és necessària la realització d’informes socials d’entorn per a la posterior aplicació d’instruments de valoració, una competència que va ser cedida als ajuntaments.
Persones que moren abans del reconeixement
Una de les xifres que la regidora de Política per a les Persones remarcava són les dades de la Dependència a l’Estat espanyol. “Cada dia moren a Espanya 100 persones sense tenir reconeguda la dependència i la situació no té aspecte de revertir i a Ontinyent no som una excepció, pel que hem d’actuar en conseqüència”.
En concret, la Taxa de Dependència a Espanya és del 54’3%; a la Comunitat Valenciana és del 53’5%; a la província de València del 52’9% i a Ontinyent del 50’8%, per el que la capital de la Vall d’Albaida “està per davall de la mitja de la Comunitat Valenciana”.
Envelliment progressiu de la població
Segons dades reflectides al Pla d’Inclusió Social que està ultimant l’Ajuntament per tal de desenvolupar estratègies en favor dels sectors més vulnerables, a Ontinyent es constata que en 2017 el 24’06% de la població tenia entre 60 i 80 anys, i el 5’21% tenia més de 80 anys, “tots per tant persones en situació de potencial dependència, als que cal afegir persones amb malalties mentals o discapacitats, entre altres.
Una part molt important de la població que té unes necessitats especials que han de ser reconegudes per poder ser ateses”, assenyalava. Tots els estudis poblacionals, incluït el d’Ontinyent, constanten que estem davant d’un envelliment de la població. Segons dades del 2017 de l’esmentat pla, a la ciutat els joves entre els 15 i 34 anys representaven poc més del 20% de la població. Per tant a la piràmide poblacional les xifres mostren una proporció baixa de naiximents i un domini de població d’edat madura.