Mont de Pietat: obstinar les joies per a pagar el lloguer

Quan Caixa Ontinyent va decidir tornar a posar en marxa el seu Mont de Pietat no imaginava, com la gran majoria de la població, que una pandèmia ens assotaria. Una pandèmia que a més de les greus pèrdues humanes està comportant, i comportarà, grans conseqüències econòmiques.
És per això que aquest servei, que com expliquen des de l’entitat financera es recupera amb una voluntat plenament social, és més necessari que mai. “La fundació que gestiona el Mont de Pietat té com un dels seus principals objectius la inclusió i l’educació financera, i amb aquest servei complim aquesta màxima”, explica Roberto Sanz, responsable d’Obra Social de Caixa Ontinyent.

La crisi econòmica de 2008 ja va fer notable la necessitat de recuperar per part de la caixa ontinyentina aquest servei, que s’havia deixat de prestar en 1964. Perquè al Mont de Pietat acudeixen, en moltes ocasions, persones que per les seues circumstàncies no poden accedir a un crèdit en una entitat financera o necessiten diners en efectiu de manera ràpida.

Ningú vol desfer-se de les seues joies, unes joies que en moltes ocasions tenen per als seus propietaris un valor sentimental molt més enllà que el monetari. Per això, moltes de les persones que acudeixen al Mont de Pietat ho fan per una gran necessitat. “A vegades ens porten les seues joies per a poder pagar el lloguer aquest mes o, fins i tot, necessiten els diners per a poder menjar aquesta setmana”, explica Maria, qui atén els usuaris d’aquest servei en les oficines. I el que aquesta treballadora sempre els diu: “tant de bo tornem a veure’ns prompte, perquè voldrà dir que véns a recuperar les teues joies”.

“La vida pot donar moltes voltes, pot ser que aquestes persones ara no passen per una situació còmoda, però dins d’un any o dos, és possible que hagen trobat un treball o que la seua circumstància siga més suportable i puguen recuperar aquestes joies que per a ells poden significar
molt”, expliquen des del Mont de Pietat.

Aquesta és una de les coses que els diferencia d’un ‘compre or’ o casa de préstecs. “En internet hi ha serveis de crèdit ràpid, però els interessos són molt alts. Nosaltres apliquem un interés molt baix. No som tampoc una casa de préstecs, que cada mes et liquiden els interessos i aquests van pujant. Això és més senzill”, explica Roberto Sanz, qui insisteix que no és un negoci, ni una competència amb altres entitats financeres o oficines de Mont de Pietat.


PRIVACITAT
Obstinar les joies de la família no és una cosa agradable. Quan s’arriba a aquesta situació sol ser per una absoluta necessitat. Una situació delicada que requereix intimitat i privacitat. Per a això, i complint així també amb les mesures de seguretat per la Covid-19, per a acudir a l’oficina de Mont de Pietat de Caixa Ontinyent s’ha de sol·licitar cita prèvia.

Una vegada citats, en l’oficina del carrer Pius XII, un perit professional, Francisco Pla, serà l’encarregat de fer una taxació i determinar el valor de mercat de les joies o altres objectes de naturalesa similar. Cal destacar que per a fer ús d’aquest servei no és necessari ser client de Caixa Ontinyent. “Nosaltres no sabem si la persona és client d’una entitat o una altra, no coneixem els seus comptes ni la seua estabilitat laboral”, expliquen.

El préstec, que s’atorga per un import de fins al 75% del valor de la joia, té un terme d’un any, renovable fins a tres anys. Això no impedeix que la persona beneficiària puga recuperar la seua joia en qualsevol moment, retornant el capital rebut. Si el client no recupera els seus objectes, aquests podran ser subhastats i l’import rebut d’aquesta operació servirà per a retornar el capital prestat i pagar els interessos i despeses. El que s’excedisca es posarà a la disposició del client.

Però l’objectiu no és aquest, sinó ajudar a aquelles persones que no travessen un bon moment, amb l’esperança que la vida vaja a millor i puguen tornar a tindre amb ells aquestes joies i records especials.