Un veí de la Vila es va instal·lar plaques fotovoltaiques i ara ha rebut una notificació de l’Ajuntament d’Ontinyent en la qual se li comunica que les ha de llevar o serà sancionat. “Si ja és prou difícil adquirir una casa en la Vila i rehabilitar-la, ara m’he assabentat que tampoc hi ha opció de tindre una font d’energia neta”, explica el veí afectat. Tot va començar quan l’instal·lador professional li va comunicar al propietari que fent una declaració responsable era suficient per a poder posar aquestes plaques fotovoltaiques a la teulada del seu habitatge.
Realment era una equivocació administrativa “involuntària”, ja que en zones d’especial protecció, com el barri de la Vila que és conjunt historicoartístic, es requereix una sol·licitud de llicència d’obres. “En qualsevol cas ho he consultat amb el consistori ontinyentí i m’han comentat que també s’haguera demanat aquesta petició, perquè actualment no es poden posar aquesta classe d’instal·lacions en el barri”, lamenta el veí.
També ha intentat resoldre l’errada administrativa, però no hi ha manera legal de fer-ho. “No volem parcs solars, perquè ocupen grans superfícies i el més recomanable és tindre les plaques en el mateix habitatge. Aleshores, pense que caldria una solució a aquesta problemàtica per al nucli antic de la ciutat”. Aquesta situació és semblant per al Poble Nou, el que fa que el problema estiga més estès.
El regidor de Territori, Joan Sanchis, explicava que, “de la mateixa manera que en els anys 90 es van prohibir les antenes parabòliques en els nuclis històrics pel seu impacte, ara passa el mateix amb les plaques fotovoltaiques”. Allà on hi ha un PRI “estan prohibides les instal·lacions que tinguen impacte visual”, afegeix. Aquesta situació podria canviar en un futur a mitjà termini, amb dues alternatives: “la fabricació de plaques solars integrades en el paisatge, del color de les teules, i la posada en marxa de la CEL, de recent creació, que permetrà connectar habitatges a plaques ubicades en un radi de 500 m.