Ontinyent adjudica les obres de la II fase del projecte “Camins Escolars Segurs” per fomentar que l’alumnat vaja a peu a escola

L’Ajuntament d’Ontinyent ha procedit a adjudicar les obres de la II fase del projecte “Camins Escolars Segurs”, per fomentar que l’alumnat vaja a peu a l’escola. La regidora de Sostenibilitat, S. Gandia, recordava que és una iniciativa aprovada pel Consell de Medi Ambient a proposta del col·lectiu “Ontinyent en Bici”, i posada en marxa des de l’Ajuntament per tal de desenvolupar una xarxa d’itineraris segurs als centres educatius. Prèviament a aquesta posada en marxa, es va dur a terme un estudi previ per part de l’Ajuntament en col·laboració amb els centres escolars.

La regidora explicava que és una proposta “que pretén afavorir una mobilitat sostenible, saludable i segura dels xiquets i xiquetes en edat escolar, facilitant i promovent una xarxa d’itineraris segurs amb un disseny identificatiu propi per desplaçar-se de manera segura i autònoma des de casa a l’escola”. El pla de treball previst va incloure en la I fase la participació de 6 col·legis de primària: La Solana, Bonavista, La Milagrosa, Santa María, Lluís Vives i La Pureza de María, amb ajuda de la Generalitat Valenciana. Ara, la II Fase estendrà el pla als col·legis Martínez Valls, Vicente Gironés, Carmelo Ripoll, la Concepció i Sant Josep, a més del Conservatori Professional de Música.

El projecte adaptarà el camí escolar per a cada centre amb propostes tècniques i actuacions enfocades a reduir la velocitat de circulació, millorar la visibilitat en els encreuaments, i donar continuïtat i confort als itineraris de persones que es desplacen de manera sostenible, atenen les característiques urbanes de cada entorn escolar o barri.

Les obres d’aquesta segona fase tindran un cost aproximat de 76.000 euros, comptant-se amb una subvenció de 29.250 euros de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Amb aquesta actuació se subministrarà i instal·larà elements que inclouen 73 mòduls de tanca metàl·lica d’estructura reforçada; 105 metres de tanques amb posts de fusta; 83 pilones fixes; 36 banquets ancorats; 16 cadiretes; 21 dispositius d’estacionament de bicicletes; o 10 d’estacionament de patinets; entre d’altres. Els espais segurs seran delimitats amb pintura horitzontal en diferents colors; i es plantaran més de 40 exemplars de diverses plantes com a elements de jardineria.

Gandia posava en relleu el caràcter participatiu d’aquest projecte, “al qual és fonamental la participació i coordinació de totes i tots, professorat, AMPES, alumnat, Ajuntament i veïnat, per tal de visibilitat i potenciar entre totes i tots els modes de transport no motoritzats involucrant als xiquets i xiquetes”.

Aparellat a aquest objectiu general hi ha d’altres específics, com ara fomentar el coneixement de l’entorn; identificar les problemàtiques de mobilitat en l’itinerari cap a l’escola; incentivar un treball educatiu sobre mobilitat i salut; reflexionar sobre el canvi climàtic i la qualitat de l’aire amb relació als hàbits de mobilitat; i treballar en equip per teixir xarxes entre els diferents actors involucrats: els equips educatius, alumnat, ampes, ajuntament i comerços locals.