Ontinyent fomentarà que l’alumnat vaja a peu al col·legi amb itineraris segurs

L’ajuntament d’Ontinyent ha aconseguit una subvenció de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) per a desenvolupar la II Fase del projecte ‘Camins Escolars Segurs’, iniciativa aprovada pel Consell de Medi Ambient a proposta del col·lectiu ‘Ontinyent en Bici’, i posada en marxa per les regidories de Medi Ambient, Educació i Educació Viària per tal de desenvolupar una xarxa d’itineraris segurs als centres educatius. Quan s’està posant en marxa la primera fase de la iniciativa, s’ha obtingut una subvenció de 29.250 euros per al 50% dels 58.500 que costarà la segona.

La regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, destacava l’interés d’una proposta “que pretén afavorir una mobilitat sostenible, saludable i segura dels xiquets i xiquetes en edat escolar, facilitant i promovent una xarxa d’itineraris segurs amb un disseny identificatiu propi per desplaçar-se de manera segura i autònoma des de casa a l’escola”.

El projecte es desenvoluparà en dues fases

El pla de treball previst està incloent a la I fase la participació de 6 col·legis de primària: La Solana, Bonavista, La Milagrosa, Santa María, Lluís Vives i La Pureza de María, amb ajuda de la Generalitat Valenciana. En la II Fase, que es desplegarà comptant amb l’aportació de l’IVACE, el pla s’entendrà als col·legis Martínez Valls, Vicente GironésCarmelo Ripoll, la Concepción i Sant Josep, a més del Conservatori Professional de Música.

Gandia posava en relleu el caracter participatiu d’aquest projecte, “al qual és fonamental la participació i coordinació de totes i tots, professorat, AMPES, alumnat, Ajuntament i veïnat, per tal de visibilitat i potenciar entre totes i tots els modes de transport no motoritzats involucrant als xiquets i xiquetes”.

Adaptarà el camí escolar

El projecte adaptarà el camí escolar per a cada centre amb propostes tècniques i actuacions enfocades a reduir la velocitat de circulació, millorar la visibilitat en els encreuaments,i donar continuïtat i confort als itineraris de persones que es desplacen de manera sostenible, atenen les característiques urbanes de cada entorn escolar o barri.

Aparellat a aquest objectiu general hi haurà d’altres específics, com ara fomentar el coneixement de l’entorn; identificar les problemàtiques de mobilitat en l’itinerari cap a l’escola; incentivar un treball educatiu sobre mobilitat i salut; reflexionar sobre el canvi climàtic i la qualitat de l’aire amb relació als hàbits de mobilitat; i treballar en equip per teixir xarxes entre els diferents actors involucrats: els equips educatius, alumnat, ampes, ajuntament i comerços locals.