Ontinyent comptarà amb tres nous centres socials, dos d’ells especialitzats en salut mental

El Pla Convivint de la Generalitat a Ontinyent fa les seues primeres passes en ferm. I és que el desplegament del pla valencià d’infraestructures socials i la seua materialització a Ontinyent va centrar la reunió que va mantenir l’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, amb la vicepresidenta del Consell i consellera de Polítiques Socials, Mónica Oltra, i el director d’Infraestructures Socials, Enric Juan, a València. Totes dues parts van acordar l’inici immediat dels treballs que permetran el desenvolupament d’un pla que té com a horitzó final l’any 2025.

El Pla Convivint estableix la necessitat de construir a Ontinyent un Centre Especialitzat en Malaltia Mental (CEEM) amb 40 places i un Centre de Rehabilitació i Integració Social (CRIS) de malalts mentals crònics de 70 places. A més, preveu la creació d’un centre de dia de Suport Convivencial i Educatiu per a la infància i l’adolescència, on s’integrarà el programa El Rogle, que acull Ontinyent des de fa anys.

Per a la construcció d’aquestes tres infraestructures, la vicepresidenta Oltra va proposar a l’alcalde dues fórmules: que la Conselleria s’encarregue de tot el procés de les obres, la qual cosa podria alentir la seua execució, o que siga l’ajuntament qui assumisca la tasca i execute els projectes amb fons de la Conselleria, mitjançant una fórmula similar a la de l’Edificant que està permetent construir i rehabilitar els col·legis i instituts públics de la ciutat.

En tots dos casos, una vegada construïts i equipats, la Conselleria de Polítiques Inclusives serà la que s’encarregarà de la gestió i manteniment dels centres, que passaran a integrar-se en la xarxa pública.

En aquest sentit, l’alcalde d’Ontinyent va comunicar a la vicepresidenta del Consell que la intenció de l’Ajuntament és sol·licitar la delegació de competències i així accelerar els processos de construcció dels tres centres socials: “són infraestructures molt necessàries per a atendre la població més vulnerable i, per tant, treballarem al màxim perquè siga possible tindre acabats els centres com més prompte millor”, ha anunciat Jorge Rodríguez després de la reunió amb Mónica Oltra, a la qual ha agraït “el seu magnífic treball en la conselleria i la seua disposició a atendre les necessitats d’Ontinyent”.

Jorge Rodríguez ha reconegut que per a l’Ajuntament assumir la construcció de tres centres socials suposarà un gran esforç administratiu i tècnic, al qual cal sumar el que ja està suposant l’execució de tot l’Edificant, amb la rehabilitació de col•legis i instituts i la construcció d’un IES de nova planta com el de l’Estació. “Però la nostra obligació -ha comentat l’alcalde d’Ontinyent- és no deixar passar cap oportunitat de millorar la qualitat de vida de les nostres veïnes i veïns”, ha afegit Jorge Rodríguez.

L’Ajuntament demanarà ara informació a la conselleria per començar la redacció de les memòries que permetran quantificar el cost dels centres. Posteriorment, es demanarà la delegació de les competències i els imports econòmics que haurà de transferir la Generalitat per començar la redacció dels projectes i l’adjudicació de les obres.