Ontinyent crearà un pas de ronda que comunicarà els dos extrems de la muralla

La modificació del projecte de restauració de la muralla Nord d’Ontinyent permetrà imitar el ‘Passeig de guarda’ medieval, una via no contemplada inicialment a l’obra i que podrà tenir usos turístics. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, visitava aquests dies les obres que estan tenint lloc al barri de la Vila, on l’equip redactor del projecte de l’obra donava detalls al primer edil sobre les obres ja efectuades dins d’aquest projecte en execució des de la passada tardor.

Aquest projecte serà modificat per adaptar-lo a les troballes sorgides, relatives a l’aparició de les restes d’una torre, les característiques de la muralla i les terres de la zona, amb un cost que augmentarà de 2 a 2,5 milions la inversió necessària, dels quals prop d’1 milió és aportat pel Govern d’Espanya.

Jorge Rodríguez explicava que aquesta “és possiblement l’obra més complexa de la legislatura, que s’ha de revisar ara perquè les troballes sorgides així ho fan necessari. Una actuació que amb aquests canvis tindrà més valor, i que és important en tres aspectes: millorarà l’accessibilitat al barri amb l’ascensor que crearà-se des del pàrquing de Tortosa i Delgado; suposa un nou pas endavant en la recuperació del patrimoni i ens permet també reforçar els atractius turístics del barri de la Vila”, manifestava.

L’arquitecte redactor del projecte, Miguel Del Rey, detallava que “en iniciar les obres -en la tardor de 2021- no teníem els detalls que motiven ara el modificat d’obra en el que estem treballant, a causa de l’aparició de les restes d’una torre medieval; a les comprovacions dels arqueòlegs sobre la muralla, que per la pressió dels terrenys adjacents ha perdut el seu centre d’equilibri en alguns trams; i a les característiques d’aquests terrenys i la seua estabilitat”.

Del Rey subratllava que “és una actuació complexa, que s’ha d’executar amb molta cura”, i contava que mentre es treballa en el modificat que permetrà crear el pas de ronda que comunicarà els dos extrems de la muralla, “no s’està parant d’actuar als trams que no es veuen afectats pel modificat. S’estan estabilitzant terrenys, reforçant punts com l’interior del pati de la Casa Barberà i creant un sistema de rampes integrat en un espai estem tractant que s’aproxime el màxim possible a allò que va ser la muralla al seu dia”, afirmava.

Ontinyent crearà un pas de ronda que comunicarà els dos extrems de la muralla El Periòdic d'Ontinyent - Noticies a Ontinyent
Plànol muralla.