Ontinyent Ens Uneix transformarà l’Oficina d’Atenció Ciutadana per oferir un servei personalitzat i directe

Ontinyent Ens Uneix transformarà l’Oficina d’Atenció Ciutadana per oferir un servei personalitzat, “una proposta transformadora, treballada amb il·lusió i que canviarà la manera de relacionar-se l’Ajuntament amb la ciutadania”. Així ho avançaven aquest dimarts l’alcalde d’Ontinyent i candidat d’Ontinyent Ens Uneix a les pròximes eleccions municipals, Jorge Rodríguez; i la regidora de Govern Obert i número dos de la llista electoral als comicis, Natàlia Enguix, durant la presentació de les propostes de la seua formació en matèria de Govern d’Ontinyent i Ciutadania.

Una proposta, la d’Ontinyent Ens Uneix, que pren com a punt de partida la imminent reforma del hall de l’Ajuntament, una remodelació pressupostada en 250.000 euros que l’alcalde destacava que “no és sols fer un espai més bonic, sinó d’implantar una oficina d’atenció ciutadana del SXXI, que compatibilitze l’aposta per la digitalització amb una atenció humana i personalitzada a la part de la població que vol ser atesa en persona”, destacava Jorge Rodríguez.

Natàlia Enguix explicava que “des de la pandèmia anem analitzant com millorar els serveis d’atenció a la ciutadania. El primer pas va ser la instal·lació de les oficines tàctils de tramitació, que donen resposta ràpida i fàcil a tràmits que fins ara necessitaven la participació d’un funcionari” (certificats de padró o pagament de tributs”. Fa unes setmanes es va implantar el servei de torns automàtic, que ha permés canalitzar millor la cita prèvia i l’atenció a la ciutadania, “i ara volem fer un pas més, per aconseguir un àmbit pròxim i amable on el ciutadà puga acudir a resoldre qualsevol tràmit o gestió que li supose un entrebanc o un problema concret”, assenyalava Enguix.

Així, a banda de les obres del hall, “anem a fer un gran esforç duplicant el personal destinat a l’Oficina d’Atenció Ciutadana. Els usuaris seran atesos de manera integral, no haurà d’anar a cap altre servei de l’ajuntament per a resoldre els seus tràmits. El servei serà atés per personal de la casa formada específicament per posar a l’abast de l’usuari tots els tràmits de l’ajuntament”.

Entre les novetats es troba que en eixa mateixa consulta, els usuaris eixirà amb una resposta concreta. I si el tràmit no s’ha pogut completar perquè necessita més processos, el ciutadà eixirà amb una cita amb el departament corresponent, on serà atés de manera especialitzada. Amb aquest nou servei es pretén “eliminar burocràcia, paperassa i fotocòpies innecessàries”. D’aquesta manera, per exemple, no es demanarà a ningú una fotocòpia del DNI o documentació que l’Ajuntament ja tinga, com el rebut de l’IBI o del fem, per a fer qualsevol tràmit.

“En definitiva, amb aquest nou serveu d’atenció integral anirem en la direcció contrària al que fan alguns bancs. Volem incloure i no excloure a una part de la població que pel seu perfil té dificultats per a comunicar-se o accedir a l’administració pública”, assenyalava Natàlia Enguix.

Jorge Rodríguez afegia que la millora en l’atenció “anirà acompanyat d’un impuls a la comunicació bidireccional entre l’administració local i la ciutadania, escoltant a les persones no sols des de processos com Ontinyent Participa, sinó també a través del món associatiu”. En aquest sentit, per fomentar l’associacionisme i el treball de les associacions, Ontinyent Ens Uneix planteja diverses propostes, que inclouen actualitzar el registre d’associacions, crear una nova Oficina d’Atenció a Associacions que els done suport tècnic per sol·licitar ajudes públiques, o la creació d’un “carnet d’associat” amb descomptes per a serveis municipals en àrees com cultura o esports.