L’Institut d’Estudis de la Vall d’Alabida celebra enguany el seu primer quart de segle. El seu president, Joan Torró Martínez, repassa algunes de les qüestions que afecten la cultura i la Vall d’Albaida.
La comarca té un problema de desestructuració: física, política i de sentiment?
Sóc el primer president de l’IEVA que és d’Ontinyent i la meua valoració al respecte, ara que torne a xafar més la comarca i estic redescobrint-la, és el distanciament que existeix, sobretot d’Ontinyent. És un sentiment que hem criticat respecte de València i Madrid i ací fem el mateix: mirar-se el melic i no mirar més enllà. Aquest fet ens els recorden molt sovint des de la resta de la comarca i Ontinyent, com a capital de la Vall d’Albaida, s’ho hauria de fer veure i vetlar per la resta.
Com ha sigut el seu mandat des que vas prendre possessió del càrrec?
Es pot dir que jo he sigut el president de la pandèmia, perquè vaig entrar en febrer de 2020. Quinze dies després va arribar el confinament i va anar tot per l’aire. Aquesta situació ens ha coartat moltes de les activitats que teníem previstes, entre elles el congrés. La meua sensació és que, a mesura que s’ha anat millorant, no sols la nostra programació va realitzant-se, sinó que hem rebut una petició molt elevada de propostes externes que ens han demanat suport.
En aquest sentit, quina classe de projectes demanen el seu suport?
De tota classe, entre els més recents es troben l’associació de la Pobla del Duc que està fent un treball al voltant de la recuperació de les imatges i fotografies i testimoni oral i volen que els donem suport.
Què ha significat l’IEVA per a la comarca en el seu primer quart de segle?
Ha sigut un quefer comarcal juntament amb altres entitats. Una manera de vertebrar i de consolidar un territori. I dic amb altres entitats, com la Mancomunitat, les patronals mitjançant COEVAL, les entitats comarcals esportives… per tant, l’IEVA som una pota més d’aquesta voluntat de vertebració comarcal.
Com es viu el compte enrere per a viure, per fi, el congrés de l’institut a Castelló de Rugat?
Es viu com una tornada a la normalitat. Al mateix temps, suposa materialitzar l’esforç d’un grup de gent que durant molt de temps ha posat molta il·lusió i molt de treball i per fi es veuran els fruits. La data fixada és els dies 1 i 2 d’abril a Castelló de Rugat. L’objectiu és presentar el nostre territori com una comarca de futur.
Com se celebrarà el 25 aniversari?
D’una manera molt humil, però digna. Serà en un acte el 5 de març, a les 19 hores, que tindrà lloc en l’Auditori Municipal d’Aielo de Malferit, capital cultural valenciana i seu del congrés natal. En aquest marc reconeixerem el Museu Arqueològic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA) amb el premi Fer Comarca, oferirem una mostra musical del talent d’Eva Romero i Edu Marquina.
Les publicacions són fonamentals per a deixar testimoni de tot un treball d’investigació i superar les fronteres comarcals?
La instauració dels premis d’investigació ha generat un compromís per part de l’IEVA, per tal de publicar-los i tindre llibres molt diversos, fets amb molta cura i esforç. També ens arriben tantes peticions externes, que establirem uns criteris per a fer una selecció. En aquest sentit, ens han ajudat a tindre visibilitat i ser un referent també fora de la Vall d’Albaida.
*Pots consultar l’entrevista completa a l’edició en paper del passat dissabte 26 de febrer.