Ontinyent, la ciutat amb el major índex d’indústria de la província

La capital de la Vall d’Albaida no és la ciutat que més indústria té, però sí que ho és respecte al nombre d’habitants, en l’àmbit de la província, fins i tot sobre algunes de les capitals de comarca veïnes. Amb un total de tres polígons industrials i un sector de referència, el tèxtil, Ontinyent ha sigut tradicionalment una ciutat de tall industrial. Una capitalitat que exerceix acollint la seu de la patronal autonòmica del tèxtil, ATEVAL, i el museu autonòmic del sector. Tot això es complementa amb un sector serveis cada dia més fort. A més, són molts els ontinyentins que ostenten càrrecs d’importància en administracions públiques i en òrgans empresarials estatals i autonòmics, la qual cosa posa de manifest que, més enllà de les xifres, Ontinyent té un pes empresarial i econòmic específic.

Segons les dades aportades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), partint del cens de població de l’any 2020, Ontinyent compta amb 35.761 habitants i un total de 2.840 empreses, de les quals 344 són indústries. Unes xifres de les quals s’obté l’índex per cada 1.000 habitants de 9,6. Si es compara amb tots els municipis majors de 30.000 censats de la província de València, aquest índex no sols encapçala el rànking, sinó que està a molta distància de la resta de poblacions. Cal destacar que cap de les capitals veïnes està per damunt d’Ontinyent: Alcoi (6 x 1.000), Xàtiva (4,7 x 1.000) i Dénia (3,7 x 1.000).

D’altra banda, el sector serveis representa el 77% de les empreses de la ciutat i sumen un total de 2.191 negocis. Entrant al detall, hi ha registrades 996 empreses de comerç, transport i hostaleria; 59 d’informació i comunicacions; 62 d’activitats financeres i assegurances; 208 d’activitats immobiliàries; 437 d’activitats professionals; 206 d’educació, sanitat i serveis socials i 223 d’altres serveis personals. A una distància considerable cal situar la indústria, amb 344 empreses, que representen el 12% del total, i la construcció, amb un 11%, segons dades del DIRCE, de l’1 de gener del 2020.