Ontinyent, la ciutat amb més pes industrial tèxtil de la C. Valenciana

Disposar de diagnòstics del sector tèxtil, per a abordar estratègies davant una crisi socioeconòmica i sanitària sense precedents, és un dels objectius que va plantejar ATEVAL a la Conselleria d’Economia Sostenible. Una petició que s’ha materialitzat en dos estudis presentats recentment. Un d’ells, Internacionalització i millora del posicionament en la cadena de valor de la indústria tèxtil, realitzat per la Universitat de València i coordinat per Francisco Puig Blanco, fa una radiografia del tèxtil valencià i de la tèxtil llar espanyola. En ell es posa en evidència com es distribueix el tèxtil en el territori autonòmic i com Ontinyent, és la ciutat amb major pes industrial en aquest camp.

Ontinyent, al capdavant, amb un 8% i Alcoi, 7%
En l’anàlisi territorial, partint de l’estructura general del Tèxtil Confecció en l’Estat espanyol, per comunitats autònomes, se situa Catalunya encapçalant la concentració d’empreses (24%), seguida de la Comunitat Valenciana (18%) que li va a la saga. “S’evidencia una important reculada del tèxtil català i un creixement del valencià”, recull l’estudi de Puig Blanco.

Entrant en l’anàlisi de la Comunitat Valenciana, la publicació universitària conclou que el 95% de les empreses d’aquest sector, es localitzen a Alacant, amb un 51%; a València, amb 44% i, en últim lloc i més allunyat, Castelló, amb un 5%. En l’àmbit municipal, l’estudi destaca la concentració del 35% de les empreses tèxtils de la Comunitat Valenciana tan sols en sis poblacions alacantines i valencianes, que són: Alcoi, Banyeres de Mariola, Cocentaina, Crevillent, Elx i Ontinyent. “D’acord amb la seua proximitat geogràfica, número i empleats, conformen un marc que alberga un clúster tèxtil”, segons es refereix l’estudi a Puig i Marques (2011).

Baixant al detall per poblacions, les empreses del tèxtil en la Comunitat Valenciana, segons percentatges, les encapçala Ontinyent (8%), seguida de prop per Alcoi (7%), Banyeres de Mariola (6%), Cocentaina (5%), Elx (5%) i Crevillent (5%). Totes elles representen el 36% del total del territori regional, enfront del 64% restant. Unes xifres obtingudes per elaboració pròpia de la Universitat de València, a partir de SABI, de l’any 2020.

Quant als sectors, l’estudi determina que la Comunitat Valenciana lidera la tèxtil llar, amb un total del 30% de les empreses de tot l’Estat espanyol.