L’Ajuntament d’Ontinyent obrirà el termini d’inscripció a la II Edició del grup d’ajuda a familiars i persones properes a casos de suïcidi consumat posat en marxa en col·laboració amb l’Associació per a la Defensa i Integració del Malalt Mental (ADIEM). Es tracta d’una iniciativa pionera a la Comunitat Valenciana que s’inclou en les accions del Pla Municipal de Prevenció del Suïcidi posat en marca pel Govern d’Ontinyent.
La regidora responsable de l’àrea de Salut Mental, Inma López, explicava que “com en molts altres municipis d’Espanya, el suïcidi és la primera causa de mort no natural a Ontinyent. Atesa aquesta realitat, des d’abans de la pandèmia l’Ajuntament ve treballant en l’atenció a aquesta problemàtica, per tal de complementar l’atenció clínica que es presta a aquests casos i poder donar més suport a les persones que han viscut aquesta situació en proximitat i ajudar-les a fer-li front”, manifestava.
Així, enguany s’ha comptat amb un primer grup, que ha finalitzat la seua activitat, i des d’aquesta setmana ja s’iniciarà el procés de garbell de les persones que vulguen entrar a un segon grup que es posarà en marxa al mes vinent de gener. S’oferirà un màxim de 12 places, reunint-se quinzenalment en sessions d’aproximadament 60 minuts, i que estarà atés per un psicòleg i una treballadora social amb la màxima confidencialitat. Per afegir-se caldrà posar-se en contacta amb el departament municipal de Serveis Socials; o amb l’associació ADIEM.
Des d’ADIEM s’ha recordat que “no es tracta d’un grup d’ajuda mútua, sinó d’un grup dirigit, que n’ha de ser molt nombrós per tal de poder oferir l’atenció més personalitzada, desmitificant idees al voltant de la problemàtica i ajudant a gestionar emocions”. Formar part del grup no és excloent el temps que haja passat des del succés, ni tampoc ser familiar de primer grau.
Entre els objectius del grup, es troben ajudar a les persones familiars o reunides a persones mortes per conducta suïcida a elaborar el dol de manera adequada, amb una gestió de les seues emocions compatible amb la normalització de les seues vides; ajudar aquestes persones a previndre conductes i estils de vida perjudicials per a la salut física i mental que puguen ser derivats del fet suïcida; evitar l’aïllament i fomentar la participació social i familiar normal; aprendre a compatibilitzar la vida i perspectiva de futur amb el respecte a la memòria de la persona morta; previndre noves conductes suïcides entorn de familiars i afins, i en definitiva, trencar la dinàmica derivada del mite que “no es pot fer res”.
Cal recordar que el Pla Municipal de Prevenció del Suïcidi ha inclòs també altres accions com la formació de figures professionals claus; la creació d’un reglament d’actuació municipal; l’elaboració d’un protocol per als mitjans de comunicació; i l’organització de xerrades tant per als estudiants com per a la població en general, que es reprendran en 2024.