‘Ontinyent Participa’ crida els joves a fer propostes per a construir la seua ciutat

‘Ontinyent Participa’ atorga l’oportunitat als joves de construir la ciutat que volen. Amb aquest objectiu, s’ha introduït una novetat: el procés participatiu arribarà als instituts de la ciutat, on s’han organitzat tallers on l’alumnat rebrà formació en matèria de participació ciutadana i coneixerà de primera mà sobre què tracta el programa. Aquesta novetat busca que la ciutadania més jove siga conscient de la importància d’implicar-se en la política municipal mitjançant instruments de participació com aquest. Així, els tallers es dirigeixen a alumnes de primer de batxillerat i els impartiran professionals d’aquest camp, en horari lectiu, des del 13 fins al 15 de setembre. “Esperem que els joves s’impliquen molt”, subratlla Virtudes González, regidora de Participació Ciutadana.

Hui, dilluns 6 de setembre, en la presentació de la huitena edició de la iniciativa ‘Ontinyent Participa’, el procés de participació ciutadana que, des del 2014, permet als ontinyentins i ontinyentines triar la ciutat que volen, l’Ajuntament ha destacat que aquest ha estat un projecte exitós tant pel seu grau elevat de participació com per l’execució dels projectes. La implicació de la ciutadania ha situat a Ontinyent com un referent en matèria de participació, assegura Natalia Enguix, portaveu de La Vall Ens Uneix. Així, la mitja de participació en les votacions mai ha baixat del 20%. Una molt bona xifra si es compara amb la d’altres ciutats que han creat projectes semblants.

Quins són els projectes?

Quant al grau d’execució dels projectes elegits per la ciutadania des del 2014, el balanç assenyala que, dels 28 projectes votats, l’Ajuntament ha dut a terme el 86% del total, el que suma una inversió de més de 2,3 milions d’euros. Amb respecte dels quatre projectes restants, cada un es troba en un grau diferent d’execució. Aquests són la substitució de la coberta del mercat municipal, la reurbanització del carrer Sant Antoni, la rehabilitació i millora de la Glorieta i la repoblació de les serres. “El projecte del mercat municipal depén dels mercaders, que ens van demanar que paràrem l’obra perquè, amb els inconvenients de la pandèmia, no podien permetre’s estar més temps sense treballar”, destaca la regidora. Enguix explica que busquen reduir el temps de finalització dels projectes amb l’objectiu que tots estiguen acabats dins de l’exercici pressupostat. Així, de sis projectes elegits en 2020, estan tots pràcticament acabats amb l’excepció de la repoblació de les serres, la qual està prevista per a la tardor.

Des del 6 fins al 19 de setembre, es podran fer propostes a la seua pàgina web mitjançant un formulari senzill. Els projectes, exposa Enguix, no poden tindre un pressupost superior als 48.000 euros en cas d’inversions ni als 18.000 euros en cas de despesa corrent. A més, cal destacar que altra de les novetats, la qual busca generar diversitat de projectes, serà que cada consell sectorial de la ciutat tindrà l’oportunitat d’escollir una proposta d’entre totes aquelles que aconseguisquen arribar a la fase final. L’elegida per cada consell formarà part del llistat de propostes definitiu que serà votat per la ciutadania.

Calendari

Cal recordar que hui, 6 de setembre, s’inicia el procés per a proposar. Del 20 al 24, es realitzarà l’anàlisi tècnica per part dels departaments municipals per triar les propostes que s’adapten a la base del programa. Del 27 al 30 de setembre, se celebraran els consells sectorials. Una vegada triades les 10 propostes, el 4 d’octubre es presentarà el vídeo promocional. Finalment, de l’1 al 14 d’octubre, la ciutadania podrà elegir en la fase de votació final, de manera telemàtica, les cinc propostes d’entre les finalistes. Enguix recorda que podran votar les persones majors de 16 anys empadronades a Ontinyent.