Quasi la meitat dels comerços d’Ontinyent aposten per associar-se


La millor manera de defensar els interessos i drets del petit i mitjà comerç, així com de l’hostaleria, és unir-se a una associació i, com a grup, treballar per objectius comuns que, de manera individual, és molt complicat aconseguir. A Ontinyent aproximadament un 43% dels comerços i els establiments hostalers estan associats a algun col·lectiu. Una xifra estimada que revela un grau alt d’implicació dels comerciants i hostalers que veuen en alguna de les associacions existents, tres comercials i una d’hostaleria, els avantatges que suposa anar de la mà d’altres negocis amb interessos compartits.

20 comerços i serveis per cada 1.000 habitants

En un estudi que recull El portal del comerciant, pàgina web municipal, Ontinyent té una mitjana de 20 establiments comercials per cada 1.000 habitants. Cal tindre en compte que aquest estudi es va realitzar en 2017, per la qual cosa pot haver variat, però és l’última dada publicada. Acollint-se a l’última xifra del cens de població aportada per l’Ajuntament d’Ontinyent, la capital de la Vall d‘Albaida compta amb 35.761 habitants, per la qual cosa la mitjana és de 715.

En parlar amb les associacions de comerciants i d’hostaleria de la ciutat, en total sumen 311 negocis associats a aquesta àrea de servei i d’oci. Traduïdes aquestes xifres a percentatges, un 43% dels establiments d’Ontinyent estan associats a Comerç In, SOC, ACIS Sant Rafel i AHVAL.
Un percentatge que parla per si mateix i que resumeix la important labor de les associacions i la conscienciació col·lectiva per a formar part d’un projecte comú, que inclou des de campanyes, fins a formació i informació i major representativitat davant les administracions.

Un total de 311 associats en els diversos col·lectius

En el cas d’aquest col·lectiu, són 102 associats els que té en l’actualitat. “El nostre treball va més enllà d’una xifra, ja que les accions que es fan repercuteixen en tota la ciutat”, explica Marissa Nacher, gerent de Comerç In. Per a Comerç In resulta rellevant “aplicar la nostra estratègia ben definida que consisteix en una acció local i dinamització comercial; foment de la digitalització aplicada al xicotet comerç; formació contínua i atenció a l’associat”, afig.

Pel que respecta a l’associació SOC, la seua presidenta Marisa Berna explica que són 97 associats. “Els avantatges d’estar associat són molts, sempre repercuteix de manera positiva. Els nostres associats participen en les campanyes comercials pròpies, de fet el dilluns comencem una nova, i també les de l’ajuntament; són sabedors de la informació de normativa en tot moment per Unió Gremial, de manera directa per correu electrònic i Whatsapp; una altra dels avantatges és la formació, bé presencial, bé en línia, ja siga privada o través de la Generalitat i Cambra València. Al final pagar una quota no és una despesa, és una inversió”.

Quant a la Associació de Comerciants i Serveis de Sant Rafel, ACIS, el seu president Jordi Vidal informa que són 72 socis, ja que ha anat creixent amb el pas del temps. “Ser un associat de ACIS Sant Rafel suposa entrar en campanyes comercials pròpies i municipals, al costat de Comerç In i SOC; estar al dia en tota la nova normativa i ser un interlocutor amb més força a l’hora de parlar amb les administracions”, detalla Jordi Vidal.

Altres xifres relacionades amb el sector

En la pàgina web municipal dedicada al comerç, amb dades de 2017, es recull que hi ha 130 establiments d’alimentació; 105 botigues de roba i calçat; 95 de llar; 290 de la resta de subsectors. Se sumen al llistat el centre comercial i el Mercat Municipal. Una xifra a tindre en compte és el número d’IAE, que és de 4.489 a la ciutat, i comercials, 1.619. Es dóna la circumstància que la majoria de comerços, segons informen fonts municipals, disposen de més d’un IAE per establiment, en funció de les activitats que desenvolupa.

Un estudi per a actualitzar les dades

Des del departament municipal de Promoció Econòmica s’estan actualitzant les dades, ja que s’està realitzant un estudi de les activitats empresarials, és a dir, de les activitats que presten les empreses, segons han avançat fonts municipals.