L’Ajuntament d’Ontinyent ha anunciat aquest matí en roda de premsa que estudiarà crear una línia de subvenció per a facilitar el desplegament de la fibra òptica a La Vila i als immobles amb façana protegida del Poble Nou. Així ho han explicat el regidor de Territori Joan Sanchis (La Vall ens Uneix) i Paco Penadés, regidor d’Enllumenat (Partit Popular), que han treballat de manera conjunta per a buscar una possible solució a una de les demandes més extenses per part del moviment veïnal d’aquests barris.
Tanmateix, es tracta d’un problema complex. El desplegament de la fibra òptica en el Poble Nou i La Vila continua obstaculitzat pel xoc de la llei estatal de Telecomunicacions (favorable al desplegament) i la de Patrimoni de la Comunitat Valenciana que és “enormement restrictiva” ha comentat Joan.
“Des que va començar aquesta problemàtica es va posar en marxa estudiar una modificació del PRI (Pla de Reforma Integral), per tal d’afavorir el desplegament de la fibra en aquests barris, però una reforma del planejament d’un espai en protecció té els seus temps i, sobretot, ha de passar per la Generalitat Valenciana”, ha detallat Joan.
En aquest sentit, mentre l’Ajuntament continua treballant per la modificació del PRI, es pretén donar dues solucions. Després d’un estudi molt detallat de l’actual normativa i les aportacions de l’oficina tècnica, els criteris que manté l’ajuntament són els següents:
Poble Nou
Les companyies interessades a instal·lar la fibra òptica ho podran fer utilitzant les canalitzacions subterrànies ja existents, però allà on no hi haja canalització externa, o siga econòmicament o tècnicament inviable, es permetrà el traçat aeri de la fibra en l’immoble, que és “pràcticament en tot el Poble Nou”, ha comentat Joan. No obstant això, pel que fa als immobles que siguen BIC (Bé d’Interés Cultural), de rellevància local o de protecció integral, el consistori facilitarà una sèrie d’ajudes econòmiques per costejar la instal·lació subterrània.
La Vila
En el cas de la Vila, al ser conjunt Historicoartístic, exigeix que aquesta instal·lació siga subterrània. Per tant, existisca o no traçat aeri les canalitzacions han de ser subterranies. Així i tot, l’ajuntament “sempre que fa qualsevol reurbanització del carrer instal·la canalitzacions subterranies”, ha comentat Joan. D’aquesta manera, segons les estimacions d’ambdós regidors sols hi hauria afectats entre 30-50 immobles que sí que necessitaries ramificacions del canal subterrani principal perquè arribe la fibra a la casa, motiu pel qual s’encareix la instal·lació.
Cal tindre en compte, que aquests criters d’interpretació per per de l’ajuntament han de ser evaluats per la Comissió del Patrimoni per després ser aprovats en Ple.
Fins al moment no s’havia presentat cap projecte de desplegament de fibra òptica, però després de les gestions i cooperació de les dues regidories hi ha dues companyies interessades. “Aquesta no és una solució que arribarà demà o després demà, però el més important és que ja hem parlat en algunes empreses. El fet de tindre empreses preparades, vol dir que en els pròxims mesos puguem tindrem fibra desplegada en el nucli històric”, avançava Paco Penadés.