Ontinyent, punt negre del Camí del Alba-Camí de Santiago

A finals de març de 2011, Ontinyent s’unia a la xarxa de municipis espanyols que s’inclouen dins de l’itinerari del Camí de Santiago, un recorregut de més de mil quilòmetres que s’estén des de les ribes del Mediterrani al llarg de cinc comunitats autònomes. Possiblement, aquest fet haja passat desapercebut per a molts ontinyentins i ontinyentines i, fins i tot, per a autoritats o clubs esportius relacionats amb la muntanya i el senderisme. La veritat és que, des del 2011 la capital de la Vall d’Albaida forma part del Camí de l’Alba, que uneix Xàbia amb Almansa, punt en el qual connecta amb la Ruta de la Llana o el Camí del Sud-est i que a la vegada enllacen amb el Camí Francés, que porta a Santiago de Compostel·la.

Però la ciutat, lluny d’aprofitar aquest recurs turístic que tanta fama té a Espanya i a l’estranger, s’ha convertit en un “punt negre” del Camí de l’Alba. Varis són els factors que converteixen el pas dels pelegrins per Ontinyent en una situació de desconcert, segons ho explica Ana Watt, membre de la junta directiva de l’Associació sense ànim de lucre ‘Xàbia Camino de Santiago’, encarregada de gestionar la ruta que travessa la ciutat. Encara que Watt no vol que la nostra siga vista de manera negativa, sí que admet que hi ha moltes qüestions que es podrien millorar.

“El pelegrí, quan arriba a Ontinyent, es perd. Fa uns mesos contactem amb el consistori per a demanar-los que netejaren la mala herba del camí pel qual travessen els senderistes, han netejat uns metres però continua impracticable. L’Ajuntament posa interés però no són efectius. A més del camí en si, de la situació d’abandó en la qual es troba un tram, està el problema de la pernoctació. No hi ha on poder dormir i és pràcticament obligatori fer una nit ací. Cal tindre en compte el tram més llarg del Camí de l’Alba és el que uneix Ontinyent amb Fontanars dels Alforins, per la qual cosa parar a descansar una nit a Ontinyent és obligatori. Hi ha hagut pelegrins que en arribar a la ciutat, han hagut de canviar els seus plans i continuar caminant davant la impossibilitat de trobar un hostal on passar la nit”.

Els pelegrins que realitzen el Camí de l’Alba ixen de Xàbia i passen per 12 municipis més: Jesús Pobre, El Verger, Pego, Forna, Vilallonga, l’Orxa, Beniarrés, Albaida, Agullent, Ontinyent, Fontanars dels Alforins, Font de la Figuera i finalitzen el camí a Almansa.

En cadascuna de les etapes, els participants han d’acreditar el seu pas per la localitat obtenint l’encuny en el seu passaport del pelegrí, que en el cas d’Ontinyent s’aconsegueix en l’Oficina de Turisme. “Com aquesta no sempre està oberta, hi ha participants que es queden sense el seu segell”. Des del mes de setembre, per la TouristInfo de la ciutat han passat 4 pelegrins i des de l’entitat expliquen que no és la ruta més popular, com és el cas, per exemple, del Camí del Cid, que en un any registra més de mig centenar de participants per Ontinyent.