Ontinyent, una ciutat de músics

Quan s’apropa el 22 novembre, Santa Cecília, Dia de la patrona dels músics, els carrers i places d’Ontinyent s’omplin d’instrumentistes de totes les generacions. El Teatre Echegaray s’engalana per rebre a un poble disposat a escoltar pasdobles, marxes mores i cristianes, música clàssica… Aquest any serà especial i és que dues de les bandes ontinyentines compleixen anys: La Unió Artística Musical celebra el seu 75 aniversari, mentre que l’Agrupació Musical fa 25 anys. És per això que aquest cap de setmana s’han organitzat diferents actes com els tradicionals concerts ,cercaviles o la presentació dels nous músics. En l’actualitat ja són quatre societats les que componen el conglomerat bandístic municipal: la Unió Artística Musical d’Ontinyent (1946), l’Agrupació Musical d’Ontinyent (1996), Associació Cultural Tot per la Música (2003), Associació Musical Vila d’Ontinyent (2013).


Els orígens

Tanmateix, no sempre Ontinyent ha comptat amb tants músics. Els orígens de la primera banda de música de la ciutat es remunten a l’any 1838, fruit de l’obstinació de Francisco de Paula Bonastre Oltra, organista de l’arxiprestal de Santa María, que va saber despertar la vocació musical que existia a la població a principis del segle XIX. Des d’aquell moment la banda va anar canviant de nom, director, gestors, i fins i tot es va fusionar amb altres.

Eren anys de fam i misèria, amb una postguerra que encara duraria anys, quan a Ontinyent alguna cosa va començar a canviar. I és que en 1946 es constituïa de manera oficial la Societat Unió Artística Musical d’Ontinyent (SUAMO). Concretament un calorós 10 de juliol a les 23.30 hores. La nova societat musical deixava arrere l’uniforme falangista i es disposava a traçar el seu propi camí. Tanmateix, l’arxiu musical de La Unió és el resultat del material d’altres formacions anteriors com La lira del Clariano, la Sociedad de festeros del Santísimo Cristo de la Agonía, la Unión Musical, la Artística, la Banda Municipal (1931-1932) o la banda de FET y de las JONS.

Van haver de passar cinquanta anys més, perquè la ciutat d’Ontinyent coneguera altra societat musical. Va ser el setembre de 1996 quan un grapat de músics joves de la Unió Artística Musical decidiren deixar aquesta i amb molta il·lusió i empeny formar-ne una nova. Malgrat això, la llavor d’aquesta banda es remunta als primers passos del grup musical ‘Els Intokables’. Una colla de joves amb inquietuds de jazz i música llatina, però sobretot de música festera que va anar traçant a poc a poc la seua trajectòria amb l’ajuda de familiars, amics, comparses, entitats… Amb l’entrada del segle XXI a la ciutat es van incorporar dues bandes més, Associació Cultural Tot per la Música l’any 2003 i l’Associació Musical Vila d’Ontinyent en 2013, i amb això tot un llegat musical.