Onze empreses de la Vall d’Albaida, set d’elles d’Ontinyent, han sigut seleccionades per a ser proveïdores de la Generalitat Valenciana en material de protecció sanitari, segons han informat des de l’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL).
En total són 93 companyies les que participen en aquest acord marc, de les quals 26 són de la Comunitat Valenciana, 64 de la resta d’Espanya i tres són extragueres (una alemanya, una altra holandesa i una tercera letona). Per la qual cosa és destacable que de les 26 valencianes, un 42% siguen de la comarca de la Vall d’Albaida.
D’una manera detallada, l’administració autonòmica contempla l’adquisició de 232 productes entre màscares (quirúrgiques, FFP2 i FFP3), bates d’un sol ús, davantals de polietilé, bussos d’un sol ús o diferents models de calces, amb un contracte valorat en 240 milions d’euros per a un any, prorrogable a un altre any més. Un material que està previst que proveïsca la reserva estratègica autonòmica, que està situada en un magatzem en Fira València. “El centre logístic centralitza la recepció, emmagatzematge i distribució dels productes sanitaris que, en funció de la demanda, es distribueixen a hospitals, centres de salut, residències de majors o persones amb discapacitat, entre altres”, informen des de la Generalitat Valenciana.
Segons les seues previsions, en l’actualitat hi ha reserves “per a assegurar les necessitats existents dels pròxims cinc mesos” i està previst que “a la fi de gener puguen començar les primeres comandes corresponents a l’acord”, detallen.
Per a l’administració autonòmica és clau comptar amb empreses valencianes en aquesta iniciativa. “Les condicions establides han permés que les pimes valencianes que s’han adaptat a la pandèmia i han modificat els seus processos de producció per a fabricar material sanitari de protecció pogueren accedir a la licitació”.
La Comissionada de la Presidència de la Generalitat per a la coordinació dels subministraments de la Generalitat enfront de la infecció de Covid-19 en la Comunitat Valenciana, Mª José Mira, afirma que “no podem oblidar que el clúster sanitari valencià va garantir el subministrament de material en moments difícils, quan l’accés als mercats exteriors era molt complicat”. Mira es va encarregar de coordinar la licitació de material juntament amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. “És un sector estratègic que ens va ajudar quan la situació era extremadament complexa i que ens continuarà ajudant en aquesta etapa de la lluita contra la pandèmia”, afig.