Presenten a Ontinyent una nova eina per avaluar el nivell d’innovació dels municipis i ajudar-los a créixer

La Direcció General d’Innovació de la Generalitat Valenciana, juntament amb l’Associació Valenciana d’Empreses del Sector de l’Energia (AVAESEN) i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP) presenten una eina de Smarts Cities que avalua el nivell d’innovació dels municipis i amb la qual els ajuntaments poden identificar de manera àgil i efectiva la seua situació quant a competències digitals per a ajudar-los a avançar en la seua transformació cap a municipis més innovadors.

Durant el mes de setembre s’està presentant aquesta eina, la plataforma ÍNDEX SMART CITY a Borriana, Godella, Ontinyent i Alacant. Així doncs, la ciutat d’Ontinyent, a la seu de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, ha estat triada per a presentar aquesta ferramenta als diferents consistoris de les comarques centrals valencianes. A partir d’aquestes jornades, els ajuntaments podran començar a usar la primera eina d’autodiagnòstic per a consistoris que contribueix al desenvolupament innovador dels municipis valencians, ajudant-los a fer el primer pas per a convertir el seu municipi d’una Smart City. L’Índex Smart és una eina pionera a Espanya, intuïtiva en el seu ús i útil per a ajuntaments de totes les mides que els permet identificar els reptes de transformació digital en quatre blocs temàtics: transició verda i sostenibilitat, transició digital, ciutadania i qualitat de vida i govern i econòmica.

Diferents accions i jornades

Aquestes jornades es desenvolupen en el marc de PIM (Programa d’Innovació Municipal), una iniciativa que té com a objectiu impulsar les polítiques d’innovació dins de les entitats locals de tot el territori valencià. Aquest programa es desplega en col·laboració amb la Direcció General d’Innovació de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana.

Aquest programa pretén ser un eix vertebrador per a situar la innovació com a eina que permeta a les entitats locals valencianes assolir reptes de gestió social amb major eficiència. En aquesta segona edició de 2022, el programa pretén fer paleses les diverses i nombroses experiències innovadores per a analitzar els processos de govern local i els seus resultats, tant des del punt de vista organitzatiu com de l’impacte econòmic, social o mediambiental a les nostres ciutats.

A més a més de la presentació de la nova plataforma d’autodiagnosi, s’organitzarà la segona edició de TERRA INNOVADORA. Unes jornades transversals, adreçades a tot l’àmbit de local i acadèmic, on s’exposaran bones pràctiques en matèria innovadora. Així doncs, tornen a ser unes jornades adreçades a tot el personal dels ajuntaments (càrrecs electes i personal tècnic) i gràcies al qual es podrà, un any més, identificar els principis fonamentals de la innovació a l’àmbit municipal comptant amb diferents experiències de territoris diversos. Enguany, com a novetat, el programa tindrà dues parts. La primera, a València, serà pràctica i en forma de taller. En aquesta part s’adquiriran habilitats i destreses òptimes per a tindre una visió innovadora en el nostre treball diari als ajuntaments. La segona part, a Altea, serà una interessant jornada d’intercanvi d’experiències municipals. Una àgora on conéixer i entendre diferents casos d’èxit innovadors en diferents àrees de gestió municipal

Finalment, com a novetat s’ha llançat una formació amb caire universitari, en col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló, basada en l’àmbit de la compra pública de la Innovació. Aquest curs de 16 hores, que es realitzarà a Castelló de la Plana, permetrà conéixer la importància de la compra pública de la innovació i com es pot aplicar als ajuntaments valencians. Aquesta formació dotarà de destreses i habilitats molt útils per al desenvolupament professional i personal als ajuntaments. El curs està encarat amb un doble prisma, tant des del punt de vista teòric, com a pràctic. A més a més, el curs està adreçat tant a personal al servei de l’administració local (personal tècnic), càrrecs electes, estudiants i graduats en ciències polítiques, dret o altres disciplines relacionades en l’administració pública.

Un programa ample

En definitiva, un ample programa, que vol posar l’accent en el fet que la innovació va molt més enllà de la visió que aquesta està arrelada a les tecnologies. Així doncs, es planteja la innovació com una manera de pensar, de fer les coses on es permeta, tant els governants municipals com als habitants, tenir una missió, una visió global per dissenyar el seu projecte de vida. Tota la informació i les inscripcions es poden realitzar mitjançant el web http://pim.fvmp.es