PSPV i PP prorroguen el seu termini per a trobar alcaldable

Nou mesos queden per a la cita electoral amb les urnes municipals. Temps més que suficient per a la campanya i el debat, per a anar caldejant l’ambient de la carrera cap a la Plaça Major. No obstant això, en el context actual, amb la majoria absoluta de la Vall Ens Uneix i la resta de partits empetitits, semblaria lògic que, sobretot les grans formacions estatals, hagen pres ja les decisions per a intentar voltejar la composició de l’actual ple municipal. Res d’això ha ocorregut i, després de més de tres anys de legislatura, amb el temps complit, s’entra en pròrroga per a definir els noms que han d’encapçalar, fonamentalment, les candidatures del PSPV-PSOE i del Partit Popular.

El PP: al voltant del 9 d’octubre

En les files del Partit Popular es ve especulant des de fa mesos amb l’elaboració d’una nova candidatura en la qual apareguen cares noves. “Una llista potent i equilibrada”, defineix des del mateix partit. La principal incògnita a buidar en aquest cas serà si l’actual portaveu municipal, Mercedes Pastor, continua al capdavant del repte de continuar escalant en la recuperació d’un partit que va arribar a governar amb majoria absoluta (2007-2011) i que ara mateix es troba en el soterrani de la seua representació amb únicament dos edils.

El president provincial del PP, Vicente Mompó, ha centrat els seus esforços aquest estiu recolzant places amb alcaldies consolidades, com és el cas de l’Olleria a la Vall d’Albaida, encara que no s’ha pronunciat sobre el difícil i complex objectiu de recuperar Ontinyent. El que se sap, de moment, és que des del partit s’ha dut a terme una intensa labor des de fa mesos (pràcticament més d’un any), de sondeig per a atreure a futurs integrants en aquesta llista que presentarà el PP el maig de 2023.

S’admeten negociacions amb possibles candidats encara que, fins al moment, no s’ha definit cap dels noms amb els quals s’ha tractat. Fonts del mateix partit assenyalen la data emblemàtica del 9 d’octubre com la indicada per a resoldre la qüestió del/l’alcaldable d’Ontinyent.

PSPV-PSOE

Després de ser escombrats de l’arc plenari en 2019, els socialistes prossegueixen la seua travessia del desert a la recerca de la terra promesa. Però per a tornar als bancs del Palau de la Vila tenen clara una estratègia diametralment oposada a la qual van emprar fa poc més de tres anys. En aquella ocasió, després del xoc per l’esquinçament interior, van optar que l’alcaldable fora l’actual gerent de l’àrea de salut, Marga Llaudes, una situació que es vol tornar a repetir.

Durant aquesta legislatura d’absència plenària el PSPV-PSOE, que va governar Ontinyent durant 32 anys, no ha tingut una referència local clara i de projecció pública, més enllà de les intervencions de l’ara consellera Rebeca Torró que s’ha convertit en l’únic far del partit en la capital de la Vall.

A Ontinyent s’ha optat per un ajornament de primàries. El partit s’ha acollit al calendari alternatiu que es va presentar al juliol i que facultava a aquells municipis on la fruita estava encara massa verd a prolongar el procés d’elecció. Tal vegada, com va manifestar Ximo Puig en la seua visita a Aielo al juny: “encara hi ha temps”.