Rafa Cambra, l’enòleg que revoluciona el vi mediterrani

Les guies Parker i Peñín donen puntuacions d’impacte per a molts dels vins que produeix. Però Rafa Cambra, enòleg i empresari amb celler propi a la zona valenciana de Els Alforins té una visió corporativa del seu ofici, enganxat a un territori i a un col·lectiu que ha revolucionat el món del vi mediterrani als últims anys. En aquesta entrevista ens explica tot el treball que està realitzant-se en la zona que abraça les comarques valencianes de la Vall d’Albaida i la Costera; les característiques d’un territori que prové d’una llarga tradició històrica i els objectius de qualitat i referència que es persegueixen.

Què representa el territori d’Els Alforins’?

“Els Alforins valencians és una subzona de la Denominació d’Origen (D.O.) València que s’emmarca en el sud de la província de València amb Alacant i Albacete. Una zona fronterera, on en 20 quilòmetres es creuen les tres províncies. Són 4.000 hectàrees de vinya, al llarg de tres poblacions: Fontanars dels Alforins, Moixent i la Font de la Figuera, que tenen en comú una viticultura de secà i d’alçada (entre 600 i 700 metres sobre el nivell del mar) i que es caracteritza per tenir un clima de transició entre el mediterrani i el continental de la gran altiplà central”.

Quin valor aporta aquest territori a la producció de vins?

“Aquest territori aporta, al que és la D.O. València, un valor que és important en la producció de negres, que representen un 80% enfront del 20% de blancs. I, sobretot, una viticultura de secà que està molt enganxada a l’olivera, als ametlers, a diversos cereals. Així ha estat des de fa molts anys, cultius que es combinen. I aporta també una paleta de varietats autòctones. La principal és el monastrell però també en tenim d’altres com la forcallà, la bonicaire o l’arco que ajuden a configurar tot l’espectre dels nostres vins”.

Quina és la tradició vinícola que explica la producció en aquest territori?

“El punt central d’ aquesta tradició seria el poblat iber de les Alcusses, un poblat proper, un indret màgic situat entre la vall de les Alcusses i el dels Alforins. Hi ha testimonis, àmfores i restes de llavors que demostren que existia cultiu de vinya en aquesta zona i que data de fa més de 2.500 anys”.

Per què recuperar varietats autòctones que estaven desaparegudes o en risc de desaparèixer?

“El valor de recuperar varietats autòctones és que són aquí ben aclimatades des de fa molts anys. Garnatxa, forcallà, monastrell, arc… són varietats que ens fan ser diferents en un món on hi ha molta competència i, en segon lloc, és important per la lluita contra el canvi climàtic, perquè representen una selecció natural. Són varietats que estan aquí arrelades des de fa molt de temps i demostren la seua resistència contra la sequera, contra les fortes pluges de setembre i per tant ens donen valor en el repte de lluitar contra el canvi climàtic”.

Com poden competir els vins mediterranis en un mercat tan competitiu?

“La nostra força és el paisatge. Tenim un pedaç del sud de València aïllat que té un valor paisatgístic. I això ho intentem reflectir dins l’ampolla: un Mediterrani fresc, madur… un Mediterrani que apeteixi beure. I amb la paleta de varietats noves que estan recuperant els cellers crec que és molt important.

Què suposa demanar i consumir aquest vi?

“La nostra missió és defensar que escorxar una ampolla de vi no siga un acte banal. Si aconseguim dignificar el producte embotellat a través de la qualitat, podrem també mantenir els llocs de treball, pagar els costos de la vinya… i d’aquesta manera el camp no s’acabarà”.

Quina feina estan realitzant els cellers d’aquesta zona?

“Fa 35 anys a penes existien 4 cellers a la zona. Ara som 20 els que estem intentant donar un valor a aquesta zona i seguir avançant, cadascú des de la seua forma de veure aquest món. Encara som joves i tenim temps per equivocar-nos i aixecar-nos de nou. Enganyar-nos i encertar. Això és el que hem de fer a la vinya, en la criança, en tots els processos, experimentant amb noves formes de criar el vi més apropiades per a les nostres vairetats”.

Quina resposta s’ha aconseguit després de tots aquests anys de treball i experimentació?

“Se sol dir que ningú és profeta en la seua terra però en el nostre cas, el producte que estem elaborant en aquesta vall es valora cada vegada més en el territori valencià, en els pobles i en les ciutats més grans. És reconfortant que el teu producte agrade, se’n parle i es consumisca a la nostra zona. Això ens possibilita unes grans sinergies per estendre el nostre vi. Afortunadament ara també estem entrant al mercat nacional. Nosaltres comencem amb l’exportació i aquesta part sempre ha representat més del 50 i el 60%. Això significa que els nostres vins competeixen a nivell internacional i donen la cara. Per a molta gent, que no coneix Els Alforins, creu que es tracta d’una zona nova. Sobretot ocorre entre els turistes que s’acosten fins a les platges valencianes a passar les seues vacances i se sorprèn amb el que troben. Al final el que guardem sempre són emocions. I en el nostre cas això s’associa a records de moments felices, en un lloc de vacances, ací el nostre vi representa un contrast amb una zona més alta, propera al litoral, amb un valor ambiental i que crea vins de qualitat”.