Foto d’arxiu de la passada recollida d’ajuda humanitària a la Sala Gomis.
La invasió de les tropes russes ha provocat el major i el més vertiginós èxode des de la II Guerra Mundial. Davant aquesta situació que ja és insostenible per a milers de famílies que no poden fugir de la guerra, són cada vegada més les accions solidàries que tracten de pal·liar la greu situació. En aquest sentit, Ontinyent es torna a bolcar una vegada més en la recollida d’ajuda humanitària. Els ucraïnesos residents a la ciutat al costat de l’associació local ‘Comerços i Serveis IN’, s’han coordinat per a la recol·lecta de material bàsic. Des de l’entitat expliquen que les persones interessades a col·laborar “podran deixar les seues aportacions en els comerços membres”.
La recollida d’articles ha començat en els establiments aquest dimecres 20 d’abril i s’estendrà llarg de tota la setmana. Per a aquest dissabte 23 d’abril s’ha habitat una nau de l’empresas tèxtil Cañete S. A. en el polígon industrial El Pla, situat al carrer Diables número 33, on es podran acostar material en horari d’11 a 13 hores.
Donació de vehicles
Principalment el que demanen són productes bàsics i medicaments, encara que aquesta vegada han volgut anar més enllà i també sol·liciten vehicles. “Des d’Ucraïna sol·liciten l’enviament de cotxes, monovolum o furgonetes amb 7 places”, conten en el missatge de difusió compartit en xarxes. David Tàrrega, de l’empresa Grues Tàrrega, és l’encarregat de gestionar la recollida dels turismes al costat de Salva Ferri, de l’empresa Segurs Ferri. Tàrrega serà qui els transportarà amb un camió-grua fins a la frontera amb Ucraïna en les pròximes setmanes. És per això que els organitzadors demanen vehicles donats o a un preu molt baix per a poder ser enviats fins a Ucraïna amb tota l’ajuda humanitària recollida.
Tàrrega ha detallat a aquest periòdic que prèviament el vehicle serà donat de baixa en la Direcció General de Trànsit. “Una vegada arriben els cotxes a la frontera d’Ucraïna es quedaran allí per a ús militar o civil”, comenta. “La idea és omplir dos camions amb 8 o 9 vehicles”. S’espera que tant militars ucraïnesos com particulars els puguen usar per a traslladar a ciutadans a les fronteres de països confrontants com Hongria, Polònia o Eslovàquia. David sospita que en els pròxims dies se sumearan més vehicles per a omplir els dos camions-grua que tenen previst.
Fins al moment ja compten amb tres cotxes “a cost zero”, comenta. Per a aquells que hagen de fer-se càrrec del cost, David anuncia que el contacte ucraïnés amb el qual estan treballant conjuntament està buscant fons per a sufragar les possibles compres. “La idea és que si valen 300 0 400 euros poder esmenar-ho amb aquests diners”. Ara estan en la cerca d’una ONG o entitat que els empare tant en el viatge com en la seguretat dels vehicles una vegada arriben a sòl ucraïnés. Així evitar possibles incidents que es puguen anar trobant en la travessia per Europa.
“Estic a expenses que em conteste Creu Roja Internacional per a saber si ens emparen amb el tema del viatge”. Al que segueix: “També estem buscant un contacte allí, una entitat que recepcions els vehicles i que no acabe en mans incorrectes”. Per a costejar el combustible del viatge afirma que empreses del sector col·laboraran en aquest sentit.
Llista dels productes que busquen
Productes alimentosos no peribles (cereals, pasta, sucre, sal, te, café, patates, ceba, oli, conserves…), demanen que no siga en base de cristall. I tota classe d’articles d’higiene personal: sabó de dutxa, xampú, paper higiènic, tovalloletes humides, detergent per a rentadora. També necessiten roba interior i de llit (matalassos, coixins, traieu-vos de dormir).
Amb relació als productes sanitaris necessiten: gases esterilitzades, medicaments per a la digestió, antibiòtics, diazepam o qualsevol tranquil·litzant, pastilles i xarops per a la tos, vitamines, pastilles antivirals, agulles de descompressió, etc.