Resistir a les drogues, aïllats i sense acudir cada dia a ‘Proyecto Hombre’

La dificultat és afegida. El confinament, durant les primeres setmanes, es va convertir en el gran aliat per als usuaris que treballen en ‘Proyecto Hombre’ d’Ontinyent. “La impossibilitat d’eixir al carrer i buscar el consum era un factor de protecció”, explica Cristian Climent, coordinador del Centre de Dia situat en la finca de la Punteta. No obstant això, amb el pas del temps i l’estabilització d’aqueix confinament, han aparegut els problemes. “Emocionalment han anat caient i el grup dels quals estan malament ha anat en augment”, explica Climent.

RESILIÈNCIA
Amb tot, el grup resilient que ha fet front a la seua situació personal sense poder assistir en persona al Centre de Dia continua batallant contra les seues addiccions. Dels 40 usuaris que es trobaven en actiu a l’inici del confinament, prossegueixen 38. Només dos s’han despenjat dels tractaments. Perquè el treball del Centre de Dia, amb la dificultat de la teleassistència, de les videoconferències i del tractament virtual, continua duent-se a terme. “Hem treballat diàriament, primer un treball d’autoestima. El confinament era una oportunitat per a estar sols, per a la reflexió, per a tractar d’abordar les seues qualitats positives. Després, també hem treballat la prevenció davant les possibles recaigudes”.


Cristian Climent explica que les persones que no han pogut seguir aquest ritme de tractament des del seu confinament ha sigut “perquè encara no havien consolidat la seua abstinència”.

MONOTONIA
Si l’aïllament obligat per l’estat d’alerta sanitària es convertia en aliat per a trencar hàbits i relacions que pogueren conduir al consum, amb el pas de les setmanes, ha aparegut la monotonia i l’avorriment com a principals enemics. “En línies generals, els usuaris ens van sorprendre per la seua capacitat per a aguantar aquesta situació que estem vivint i que ens afecta a tots. Però cal tindre en compte les característiques específiques de les persones amb addicció, ja que la seua gestió emocional és deficitària, els seus impulsos són més forts i, a més, han de bregar contra les expectatives d’eixir de les seues cases. El confinament, ara, és un factor de risc perquè sorgeix la tendència a la rebel·lió”. Des del Centre de Dia també es treballa amb famílies i usuaris post tractament.