Riba-Roja encarrega una novel·la a Ricardo J. Montés

Quan Ricardo J. Montés estava escrivint La Última Corona va visitar, a Riba-roja de Túria, les ruïnes del Pla de Nadal, un palau construït pel noble visigot Tebdemir, anomenat també Tudmir o Teodomiro. Tant aquest personatge històric real, com el Pla de Nadal, van omplir algunes de les pàgines de La Última Corona, la seua novel·la més recent. En aquest procés de documentació l’ontinyentí es va donar a conéixer entre alguns dels habitants d’aquest municipi valencià, que després van llegir la història del rei Rodrigo. La lectura de l’obra de Montés va agradar fins a tal punt que l’Ajuntament de Riba-Roja ha decidit encarregar-li una nova novel·la, Tebdemir, Dux y Rex, protagonitzada concretament per aquest noble que va sobreviure durant 30 anys a la invasió àrab.

L’advocat i escriptor destaca la figura del seu nou protagonista. “En el 711 els àrabs van conquistar la península Ibèrica després de la derrota de Rodrigo, l’últim rei visigot. Però a la província cartaginesa, que actualment és la Comunitat Valenciana i Múrcia, Tebdemir va signar un pacte amb els àrabs, pel qual aconsegueix continuar sent governador durant 30 anys més. Van respectar les seues lleis visigodes i la religió cristiana a canvi del pagament d’un tribut”, explica Ricardo J. Montés.

A pesar que podria considerar-se una continuïtat de la història de la seua anterior novel·la, l’autor explica que “no és necessari haver llegit La Última Corona per a entendre aquesta nova obra”.

Tebdemir, Dux y Rex formarà part d’un projecte encara més gran, en el qual se sumaran altres disciplines culturals i artístiques com la música i la dansa. De la mateixa manera que l’Ajuntament ha encomanat l’escriptura de la novel·la a Ricardo J. Montés, també ha realitzat altres dos encàrrecs. D’una banda, el prestigiós músic i compositor José Rafael Pascual Vilaplana escriurà un poema simfònic d’uns 25 minuts de duració i el Conservatori Professional de Dansa de Riba-Roja, un dels més reconeguts, representarà un espectacle coreogràfic. Tot això basat en el personatge històric.

Els tres projectes seran presentats, previsiblement, en la segona quinzena del pròxim mes de març en el municipi que ha encarregat la seua elaboració. Però com no podia ser d’una altra manera, Montés assegura que poc després celebrarà una altra presentació del seu nou treball, en aquesta ocasió a Ontinyent. La capital de la Vall d’Albaida estarà molt present en aquest projecte, no sols pel seu escriptor, sinó perquè un dels escenaris serà el bancal del Cel, una zona pròxima al Pou Clar, en el qual es troba un cementeri visigot. A més, com ja va ocórrer amb el seu treball anterior, el seu fill, Ricardo Montés Oviedo, serà l’encarregat d’elaborar la portada.