Ricardo Úbeda, el jove que es mou entre l’òpera i la política

Ricardo Úbeda Insa (Ontinyent, 2002) és estudiant del doble grau de Dret i Ciències Polítiques i Gestió Pública de la Universitat Miguel Hernández d’Elx. Tanmateix, fins ara, ha compaginat els seus estudis universitaris amb el projecte ‘Diàleg amb la Joventut’, una iniciativa de la Unió Europea que promou el debat entre els joves i la presa de decisions des de l’àmbit local fins al comunitari.

Ricardo va estar seleccionat per formar part de l’ambaixada de la Comunitat Valenciana, un òrgan de representació en forma d’assemblea, que en conjunt amb altres comunitats autònomes busca “endinsar les problemàtiques dels joves a les institucions europees, o bé donant esquemes de polítiques públiques concretes o materialitzant iniciatives legislatives per pal·liar problemàtiques com la taxa d’atur, la salut mental o la violència de gènere”, explica .

Dit d’altra manera són el trampolí que fan arribar la realitat social de les noves generacions al cor d’Europa a través  de solucions tangibles que emanen de les institucions polítiques. “Vam fer unes jornades de formació i posteriorment els òrgans de representació de cada comunitat ens ajuntàvem per debatre les mesures i posar-les en comú en un context global i, a partir d’ahí traslladar-ho en forma d’esmena al Parlament Europeu”, detalla l’ontinyentí.

Una dinàmica de treball que Ricardo també aplica al Consell Local de la Joventut d’Ontinyent, on ocupa el càrrec de tresorer, i que es materialitza en iniciatives com l’estudi Efectes covid-19 en el jovent ontinyentí. Un informe per donar veu a la població juvenil mitjançant enquestes i entrevistes, on s’analitza l’impacte en l’àmbit sanitari, econòmic, social, físic, mental i educatiu, publicat fa uns mesos.

Passió per l’òpera

Així i tot, aquest estudiant va descobrir fa un parell d’anys una nova passió més enllà de la política: l’òpera. Músic des de ben menut com a percussionista en la Banda Simfònica Tot per la Música, en 2018 se’n va adonar que guardava altre instrument molt preuat, la seua veu. “Van decidir fer una producció de la sarsuela Katiuska, la mujer rusa a Ontinyent, de la mà d’Enrique J. Peidro Baldó, i requerien la presència d’algú perquè diguera dues frases. Vaig participar i des d’aquell moment vaig començar a estudiar lírica”.

Aquella sarsuela va marcar un punt d’inflexió en la vida de Ricardo, des de llavors no ha parat d’afinar la seua veu amb tècnica vocal, en aquests moments és baix-bariton, i endinsar-se en la disciplina de la musicologia, la recerca científica i acadèmica de tots els fenòmens relacionats amb la música. Uns estudis que li han donat els seus fruits i li han permés formar part de projectes de prestigi com l’òpera Carmen en l’Auditori de la Diputació d’Alacant (ADDA). Una obra dirigida per un dels directors d’escena més reconeguts en l’àmbit internacional, Emilio Sagi, així com la direcció musical de Josep Vicent, que ha comptat amb la participació de més de 150 artistes, convertint-se d’aquesta manera, en la producció més gran que ha escomés aquest centre en els seus deu anys d’història. “Després de l’èxit que ha tingut anem a fer Carmina Burana el pròxim 30 de desembre”, conclou Ricardo