Sant Antoni mira al cel

Ontinyent s’endinsa en el cap de setmana gran de les festes en honor a Sant Antoni Abat que se celebren al barri de l’Ermiteta. Malgrat la il·lusió i les ganes de festa, sembla que l’oratge pot interrompre les celebracions, ja que s’esperen pluges (i d’intensitat) a partir del dissabte de vesprada.

Dissabte 27 de gener, apareixeran en l’escenari festiu els elements indispensables i característics d’aquestes celebracions: les fogueres. A partir de les 8 del matí es procedirà a la Plantada de les quatre fogueres al llarg del carrer que porta el nom del Sant i centra les activitats principals. A les 10.30 hores, els xiquets i xiquetes podran prendre part en la XX Xocolatada. Amb el xocolate calentet agafaran forces per participar en una Matinal infantil molt variada en activitats: des de proves d’Agility, fins a una granja mòbil, passant per ambientació i taller musical, labors, desfilada canina, concurs de pintura i visites al campanar de l’Ermiteta, entre d’altres.

A les 13 hores, una traca correguda donarà pas a la Cercavila de dolçaines, tabaleters i festers. Altra de les estampes típiques d’aquesta festa, arribarà a les 16.30 hores: els animals i els seus propietaris faran cua a les portes de l’Ermiteta per rebre la tradicional benedicció i repartiment de la garrofeta. Tot seguit tindrà lloc una sèrie d’activitats culturals amb la inauguració d’exposicions de pintura, la mostra del Grup Scout Mafeking i la mostra de bonsais.

Un dels moments més esperats serà a les 19 hores, amb la benedicció del pa de Sant Antoni i l’encesa de les fogueres, amb l’ajuda d’una traca correguda. Serà a les 21.30 hores quan el fanal de Sant Antoni marque l’inici de la Retreta, acompanyat pel grup El Regall i l’Agrupació Musical d’Ontinyent. A les 23 hores, la Gran Dansà Popular omplirà el carrer d’autenticitat i tradició. L’orquestra Valparaiso, a partir de la mitjanit, serà l’encarregada d’allargar la festa fins a ben entrada la matinada.

Diumenge 28 de gener, la Despertà anunciarà el dia gran de festa. A les 11.30 hores se celebrarà la Missa Major i tot seguit es repartirà el pa de Sant Antoni. Un volteig de campanes anunciarà la Cercavila dels porcs, acompanyada per l’Agrupació Musical d’Ontinyent. La pirotècnia Europla posarà el colofó al matí amb una Mascletà a la plaça del Barranquet. Per la vesprada, la festa continuarà a les 16.30 hores, amb la Cavalcada mecanitzada, en la qual els xiquets i xiquetes reparteixen llepolies des de les carroses. Unes hores més tard, a les 19, començarà la Processó de Sant Antoni, des de l’Ermiteta. En finalitzar l’acte, tindrà lloc el sorteig dels porcs i dels pernils amb la col·laboració de la carnisseria Vicente Berenguer. Per concloure la festa es dispararà el Castell de focs d’artifici, a càrrec d’Europla.

MIRANT EL CEL

Sant Antoni no deixarà de mirar al cel al llarg dels dos dies de festa intensa. I no és per a menys. Segons les previsions del meteoròleg Jordi Payà, “dissabte s’anirà gestant la situació meteorològica que esperem que deixe bona cosa de pluja a la meitat sud de la Comunitat”. Durant el matí “el cel mostrarà un aspecte molt variable i serà a partir de la vesprada, durant la nit i matinada quan esperem que ploga amb persistència al sud”. Diumenge, la inestabilitat “quedarà concentrada al sud, on encara podrà ploure amb intensitat moderada a forta i deixar registres importants de pluja en poc temps”. Jordi Payà alerta: “Pareu atenció a comarques com la Safor, les Marines, el sud i litorals de les Riberes, l’Alcoià, el Comtat o la Vall d’Albaida perquè aquest tipus d’episodis poden arribar a donar problemes”.

Tota la informació meteorològica actualitzada del cap de setmana i l’evolució del primer temporal del 2018, la podeu trobar a la pàgina Oratgenet.com de Jordi Payà.