Sense pacte a 24 hores, la Diputació apunta cap al PP

Quan queda un dia per a la sessió d’investidura en la presidència de la Diputació de València, no n’hi ha acord entre els partits denominats progressistes. Si el dimecres el PSPV i Compromís tancaven un acord per votar al candidat socialista Carlos Fernández Bielsa i així “continuar amb el govern progressista a la Diputació”, l’aritmètica continua sent insuficient si no s’afegeix el vot d’Ens Uneix.

Des de la formació municipalista amb base a Ontinyent la postura no ha canviat ni un milímetre respecte a la setmana passada. Continuen anunciant que Natàlia Enguix es votarà a ella mateixa i es declara que eixa és l’única opció si es vol evitar un govern PP/VOX a la institució provincial.

Durant la setmana s’han continuat produint contactes i negociacions. Entre elles un directe entre Jorge Rodríguez i Carlos Fernández Bielsa, però no ha estat fructífer. Tampoc han funcionat les gestions de Maria Josep Amigó, vicepresidenta de Compromís del propi Rodríguez a la Diputació. Els dos, fins i tot, es va desplaçar fins a Ontinyent el dimarts per a parlar directament amb l’alcalde d’Ontinyent i líder de la força que té la clau.

Fonts del PSPV han explicat que la negociació ha resultat sorprenent perquè no s’esperava que Ens Uneix posara tantes dificultats. Entenen ue continuen estan “enfadats i agraviats”, sobretot amb la direcció del partit, i més concretament amb Ximo Puig perquè esperaven una disculpa pública després de conèixer-se la sentència absolutòria pel Cas Alqueria. Des d’Ens Uneix pensen que “a hores d’ara, amb l’actual direcció de Ximo Puig al capdavant, el PSPV no és un partit fiable per conduir la Diputació de València. Per tant, en el moment que el PSPV-Psoe torne a ser per a nosaltres un partit fiable no tindrem cap inconvenient en reconsiderar esta postura i propiciar els canvis pertinents. I si, finalment, les forces d’esquerres no recolzen Natàlia Enguix com a presidenta, Ens Uneix se sentirà amb les mans lliures per tal d’acordar un govern estable amb les forces polítiques que vullguen que la Diputació siga un dic de contenció per a detindre els extremismes”.

Així les coses i si no n’hi ha un canvi d’última hora en aquestes pròximes 24 hores, demà el bloc progressista votarà dividit sumant 15 vots (12 del PSPV i 3 de Compromís). Per la seua banda, el bloc de dretes sumarà els mateixos vots, 15 (13 del Partit Popular i 2 de VOX). L’únic vot a favor d’Ens Uneix no desfarà l’empat. Al ser el PP la força més representada, obtindrà la presidència de la Diputació per al candidat popular Vicent Mompó. Però en política, tot pot passar en l’últim moment.

De la Diputació de València també podrà dependre el signe d’altres entitats com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies que actualment presideix el socialista Rubén Alfaro, alcalde d’Elda.