“Sense pólvora és impossible celebrar els actes amb la dignitat que mereixen”

Aquest matí s’ha celebrat a la seu de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia d’Ontinyent una roda de premsa amb motiu del que les diferents entitats festeres implicades han qualificat de “preu abusiu de la pólvora per a arcabusseria”. La reunió, que ha despertat l’interés de mitjans de comunicació comarcals i nacionals a causa de la rellevància dels temes tractats, ha servit per mostrat el descontent d’una sèrie de municipis davant els canvis que ha experimentat l’adquisició de la pólvora.

Amb Vicent Pla Vaello, President de la Societat de Festers del Santíssim Crist de l’Agonia, donant pas als diferents torns de paraula, els quals han correspost a José Joaquin Cairols, de l’Associació de Comparses de Caudet, Pepa Prats, Presidenta de l’UNDEF (Unió Nacional d’Entitats Festeres), José Francisco Puche, de l’Associació de Majordoms de Yecla i Luis Sirera, President de la Junta Central de Festes de Villena.

Sobre la taula s’ha exposat la pujada del preu de la pólvora, el qual ha ascendit de 32 a 48’50 euros, així com la demanda dirigida a les empreses que comercialitzen aquesta pólvora i als responsables ministerials competents. A més, els ponents han proposat, de manera puntual, adquirir la pólvora a pirotècnies valencianes que puguen garantir la seguretat dels festers.

Al seu torn, Vicent Pla ha remarcat la recent declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial de les Ambaixades i la Baixada del Crist, “dels quatre actes d’arcabusseria que tenim, Contrabando, Baixada del Crist, Ambaixada Cristiana i Ambaixada Mora, tres han estat declarats, aquest mateix any, Bé d’Interés Cultural. Sense la pólvora, que és un element essencial, és impossible celebrar els actes amb la dignitat que li correspon a la nostra festa i, sobretot, a la dignitat que li correspon a uns actes que han estat declarats BIC. Sense pólvora no hi ha festa i sense festa no hi ha patrimoni”.

Tot seguit, representants de l’Ajuntament d’Ontinyent han donat la benvinguda a Rosa Pérez, Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana. Pérez ha fet un recorregut pel Museu Fester de la ciutat acompanyada per l’Alcalde del municipi, Jorge Rodríguez, el President de la Societat de Fester, Vicent Pla, i el Director del Museu Fester, Rafa Torró.