“Som Ontinyent. El tros de món on hem vingut a estimar-nos. Esta és la nostra primera pàtria”.

Ontinyent ja està, oficialment, en festes. Així ho ha anunciat fa tan sols unes hores Santiago Sanchis, encarregat de pregonar i proclamar, des de la plaça Major de la ciutat, l’arribada de les festes de Moros i Cristians de 2019.

Com a novetat, l’acte s’ha avançat 30 minuts al rellotge respecte dels anys anteriors, pel que a les 22.30 hores, amb la plaça de l’Ajuntament vestida de gala, els distints càrrecs morocristians d’enguany han anat acudint a la celebració des del carrer Major. Dividida en tres actes, la nit del pregó s’iniciava amb la presència de Vicent Pla, President de la Societat de festers del Santíssim Crist de l’Agonia, sobre l’escenari, qui ha introduït el segon acte de la cita. En aquesta segona part, les i els protagonistes han estat els capitans, ambaixadors, banderers i primeres i primers tro de les Festes de 2019, qui presentats per Javier Moscardó han anat succeint-se a l’entarimat.

Tot seguit a la presentació dels càrrecs, l’Almogàver Víctor Climent ha estat l’encarregat de la pertinent presentació de Santiago Sanchis, pregoner de 2019. Climent ha aprofitat l’ocasió per definir a Sanchis com “una persona familiar, inquieta i emprenedora”.

Un cop dalt de l’escenari, Santiago Sanchis ha fet servir la paraula per a fer un recorregut per l’Ontinyent de l’ahir i del demà. Dirigint-se directament al seu avi Enrique Mullor, Capità Moro per la comparsa Moros Berberiscos l’any 1968, Sanchis ha despertat en els assistents la memòria dels seus avantpassats. Davant una pantalla instal·lada a l’escenari de la plaça Major, Sanchis feia referència a “una finestra màgica que hem obert des de l’Ontinyent etern i que comunica directament amb la plaça Major del nostre poble”.

Amb l’ajuda de l’audiovisual que es mostrava en pantalla, Santiago Sanchis ha començat el seu pregó fent un viatge per “l’Ontinyent de l’ahir”, mostrant imatges en blanc i negre i referint-se als anys de guerra i postguerra on la Festa no va deixar de ser sinònim d’alegria. Seguidament, Sanchis ha evocat un Ontinyent del futur, una ciutat on ha imaginat unes festes d’allò més canviades. Finalment, la participació de Santiago Sanchis ha servit per a prendre consciència de l’Ontinyent del present, una ciutat solidària i heterogènia que, segons explicava el pregoner, no entén de banderes ni fronteres. “Som Ontinyent. Som el tros de món on hem vingut a viure, a estimar-nos. Esta és la nostra primera pàtria”.

Amb un pregó dedicat al poble d’Ontinyent, Santiago Sanchis ha proclamat l’arribada de les Festes, “així, en plural, com ho diem per aquestes terres. Amb el record pels que ahir ens van precedir. Amb l’alegria dels qui demà passat arreplegaran la flama perquè no s’apague mai. Amb la força dels vostres cors. Visca Ontinyent!”