Tres itineraris de Memòria Històrica per a no oblidar el passat

Hui, dimarts 7 de setembre, s’ha donat a conéixer un projecte de Memòria Històrica, presentat a la Diputació de València, concretament, en la Delegació de Memòria Històrica. Aquest ha estat subvencionat per un import de 17.800 euros per part de la Diputació, quasi la totalitat, donat que el pressupost total és de 20.000 euros. El projecte consisteix en la creació de tres itineraris relacionats en la Memòria Històrica, els quals estan vinculats a tres èpoques diferents i ubicats en espais urbans rellevants pels fets que van ocórrer en ells o pel seu valor patrimonial. El primer dels tres períodes històrics que es contempla va des del 1931 al 1936, els anys de la Segona República; el segon, des del 1936 fins al 1939, la Guerra Civil, i l’últim, des del 1939 al 1942, la postguerra i els espais de la repressió franquista.

“Aquest projecte pedagògic i educatiu tractarà de posar en relleu els principals fets polítics, socials i culturals de l’època on van ocórrer en la ciutat, per tal de posar en valor les seus sindicals, les instal·lacions educatives, els hospitals militars i centres sanitaris, les fàbriques i la indústria de la guerra, les presons o els refugis”, explica Sayo Gandia, regidora de Turisme. L’objectiu és vincular cada període en la manera de viure d’aquell moment i explicar per què certes qüestions van adquirir tanta importància, com la política. Cal destacar que estan separats per períodes perquè cada persona puga triar el que més li interesse. Aquests itineraris estan dirigits tant a la ciutadania com a centres educatius. “Aquests recorreguts permetran educar d’una manera més directa sobre aquests assumptes”, exposa Sayo Gandia. En el marc d’aquest projecte, s’han inclós prop de 25 visites que oferiran a diferents col·lectius.

Els itineraris constaran de 15 punts diferents repartits per la ciutat. En cada punt, hi haurà un element que inclourà informació i un codi QR per a ampliar-la en la web municipal. La redacció del projecte ha anat a càrrec d’Àngel Cambra, un historiador ontinyentí que forma part de la Comissió per la Memòria Democràtica. No obstant això, està obert a aportacions de tota aquella persona que vulga participar. Sayo Gandia expressa que la seua intenció és tindre’l acabat a finals de desembre.