L’Ajuntament d’Ontinyent posarà en marxa el pròxim any, un programa de lluita contra la soledat no desitjada de les persones majors.
Segons ha explicat l’alcalde, Jorge Rodríguez, “hi ha un grup de persones majors que ens preocupa, perquè l’accés a elles és més complex, a diferència d’aquelles que tenen autonomia i habilitats socials, i volem saber quines necessitats tenen, informar- les sobre els programes municipals que existeixen i crear noves línies d’ajuda si escau, quan coneguem la seua situació”.
El camp de treball del qual es partirà per abastar aquest col·lectiu són els veïns i les veïnes majors de 65 anys, que viuen a soles, i que, segons el padró municipal, són 1.514 persones, que estan incloses en una forquilla que va des de l’edat de jubilació, fins als 102 anys. “El padró no dóna una informació necessàriament real, per tant s’entrevistarà telefònicament -i presencialment si cal- a tots aquests veïns i veïnes, amb l’objectiu final de dissenyar un programa que s’ajuste a les seues necessitats, per tal de millorar la seua qualitat de vida”, detalla l’alcalde.
Des del consistori expliquen que serà un treball que realitzarà una empresa, i el formulari l’han dissenyat un sociòleg i el coordinador de Serveis Socials municipal, on la primera pregunta és ‘Actualment, quantes persones viuen en la seua llar?’, i si la resposta és l’entrevistat a soles, s’enceta una línia de preguntes, per tal de conéixer el seu estat de suports familiars o d’amics, si compta amb recursos econòmics, gustos en activitats i si li agradaria estar acompanyat o acompanyada. Per un altre costat, si la resposta és que viu acompanyat d’alguna persona més, l’enquesta aprofundirà en el programa municipal Majors Actius, per veure si el coneix, si participa o no en les activitats i quines propostes d’iniciatives li agradaria practicar.
Pel que fa als terminis, està previst que les entrevistes comencen en gener i els resultats es posaran a disposició del consistori ontinyentí en un termini de tres mesos, des de la finalització d’aquestes. Al mateix temps, l’estudi actualitzarà aquesta part del padró municipal, s’informarà de serveis com l’atenció domiciliària, menjar a casa i voluntariat d’acompanyament o ajudes a la dependència.