Una exposició rescata els Gegants de 1946

El patrimoni dels Gegants i Cabets d’Ontinyent no es mesura tan sols pel seu gran poder de convocatòria en cadascuna de les cites que es proposen, anualment o com ara és el cas, dins del marc de l’Aplec que s’organitza com els Mundials i els Jocs Olímpics cada quatre anys. El patrimoni també el configura tot allò que són capaços de transmetre per augmentar l’estima popular cap a les figures emblemàtiques. El divendres (i fins al 30 d’octubre) es podrà visitar al Centre Cultural Caixa Ontinyent part del llegat que han heretat els Gegants i Cabets.

Les figures antigues, les estructures i els vestits que portaven tornen a veure la llum. Són les figures que van estar creades en plena postguerra, l’any 1946 gràcies a la contribució d’artistes com Carlets o Manolo ‘el Ninero’. Són els antecedents directes dels actuals que van ser remodelats per Jordi Arrué. Tot eixe procés creatiu, a més, també es pot seguir en la mostra. I apunts com els de les il·lustracions que ha anat creant Vicent Beneito i que s’han associat a la tasca de divulgació que l’associació ven realitzant en les últimes dècades. Els Gegants i Cabets produeixen art interdisciplinari i també és una prova la ceràmica de Manolo Díaz. O l’audiovisual enregistrat amb motiu del 75 aniversari. La mostra té també un vessant dinàmic i està enfocada a la visita d’escolars i xiquets/es en general que poden apropar-se i prendre part en els tallers.

Aplecs

La mostra marca el tret d’eixida cap al diumenge 30 d’octubre en què se celebrarà a Ontinyent el huité Aplec. Serà el dia gran amb la participació de 14 colles arribades de terres catalanes i valencianes. Però això serà el punt final d’unes setmanes que també tindran cita el diumenge 23 d’octubre amb la quarta edició de l’Aplec de Gegants i Cabets ontinyentins, és a dir totes les figures fetes a la nostra ciutat. Entre escoletes, centres educatius i altres entitats participaran 25 col·lectius diferents. I el dia de la vespra del gran Aplec, el dissabte 29 d’octubre tindrà lloc el segon Aplec de Bestiari amb 10 conjunts de figures d’animals reals o imaginaris que prenen part a les celebracions festives.