Una mestra d’Albaida mobilitza a la comunitat educativa per a l’enviament d’ajuda humanitària a Ucraïna

Fotos cedides per Mara Blasco.

La solidaritat amb el poble ucraïnés no ha parat de créixer des que va començar la guerra. Mara Blasco, veïna d’Albaida, és professora del col·legi Mònica Pont de Bufali, davant la impotència de les imatges que ens està deixant la invasió de Rússia va decidir posar-se a la feina i organitzar una recollida d’ajuda humanitària per a enviar-la a Ucraïna. Ella coneix perfectament la situació que s’està vivint allí. Durant els mesos d’estiu i les vacances de Nadal acull a Ilona Myskho, una xiqueta ucraïnesa de nou anys que continua atrapada en la zona d’Ivankiv, a pocs quilòmetres de Kíev. Com ja va comptar a aquest periòdic fa unes setmanes, forma part de l’ONG ‘Infancia de Nad’, una entitat que acull a xiquets i xiquetes de la zona de Txernòbil. Un territori castigat per la radiació que va causar l’accident nuclear de l’any 1986.

Ara, ha aconseguit mobilitzar a tota la comunitat educativa de la Vall d’Albaida per a la recollida de material humanitari. “En els col·legis vaig demanar simplement roba i calçat de xiquets, perquè sé que és una necessitat vital ara que estan eixint molts d’ells del país”, comenta.

D’aquella crida que va córrer de veu en veu com la pólvora s’ha traduït en un tràiler carregat amb 20 palets que eixirà aquest mateix matí direcció a la frontera d’Ucraïna amb Polònia. “Un empresari d’Alcoi s’ha oferit a costejar tot el transport. Aprofitant que tots els dimarts transporta mercaderies d’Alcoi cap a Varsòvia, aquesta vegada ho farà amb tot el material recollit”, explica la professora. Una vegada allí, en col·laboració amb la Fundació ‘Huérfanos‘ del Cos Nacional de Policia i l’exèrcit del país es distribuirà per Ucraïna.

A principis d’aquesta setmana va fer un post en Instagram demanant col·laboració ciutadana per a encaixar tots els articles i paletitzar-los per a facilitar la seua logística. “Ho vaig fer per a crear un grup de treball. De dimecres a dissabte ho hem organitzat tot. Hi havia com deu voluntaris cada dia”, conta. Cadascun d’aquests palets porta un cartell identificatiu en castellà, anglés i ucraïnés amb la classe de productes que hi ha en el seu interior i el seu pes. “Els primers vint palets van carregats d’aliments, material sanitari i higiènic, roba infantil i calçat”, detalla. Està previst que en els pròxims quinze dies isca el segon tràiler.

Són diversos els col·legis de la Vall d’Albaida que han participat en aquesta iniciativa. Només a Ontinyent s’han sumat el Lluis Vives, el Martínez Valls, La Milagrosa i Santa María. A aquests caldria sumar centres educatius d’Albaida, Atzeneta, Bufali, Bèlgida, el Palomar, Aielo de Malferit, Quatretonda, Olleria, Benigànim i Cortes de Pallars. A més del suport de diversos ajuntaments com el d’Albaida, Sellent, Benissoda i Guadasséquies.

Roba i joguines per als nouvinguts

Però no tota la roba s’ha enviat a Ucraïna. En el punt neuràlgic de tota aquesta acció solidària situat en una nau d’Albaida, Mara disposa de roba i joguines per a totes aquelles famílies que estan arribant als municipis de la comarca. “Tota la roba d’entretemps i la roba d’interior l’hem deixat en la meua nau. Moltes de les peces que hem recollit estava completament noves amb l’etiqueta col·locada. La gent que ve es posa en contacte amb mi, pugem allí i els done el que necessiten. L’altre dia va venir una parella jove d’ucraïnesos i se’n van anar supercontents”, conclou.