Una plaça de la Concepció molt Sant Domingo

L’Ajuntament d’Ontinyent ha donat a conéixer les línies del projecte bàsic de la reforma d’un dels espais neuràlgics de la ciutat: la Plaça de la Concepció. L’arquitecte redactor, Fermí Sala, ha inclòs elements de modernitat com el seu disseny més recent en un espai públic a Ontinyent: la Plaça Sant Domingo. Ara aposta pel mateix paviment, mobiliari de línies rectes, major presència d’arbres igual que la plaça presidida pel Teatre Echegaray i també hi haurà reminiscències del passat, amb la presència del roig en el paviment, que recorda el seu colorit actual i la incorporació del ‘Pescaoret’ en una font. La ciutadania podrà fer les seues aportacions i suggeriments en un procés participatiu a partir del 15 de juliol.

Ja s’havia avançat de paraula com seria la nova Plaça de la Concepció. El que s’ha conegut ara són les il·lustracions en 3D del projecte que està redactant l’arquitecte ontinyentí Fermí Sala, per a remodelar aquest espai emblemàtic de la ciutat.
Es tracta del mateix arquitecte que va dissenyar l’actual Plaça del Sant Domingo i aqueix segell es veu en la nova Plaça de la Concepció. L’alcalde, Jorge Rodríguez, explicava en roda de premsa que “s’ha optat per triar el mateix paviment que en el Sant Domingo, perquè és porós, però ha donat molt bon resultat, aguanta bé la neteja que requereix un espai amb abundant ús cultural i gastronòmic”. En aquest cas, el tret distintiu és que es mantindrà el joc de blancs i rojos, com a homenatge al seu actual traçat cromàtic bicolor, que “juga a ser més intens a l’eixida de la plaça”, afegia l’alcalde.
Quant a la circulació de vehicles, el regidor de Territori, Joan Sanchis, explicava que es mantindrà el trànsit de vehicles cap al Pont de Paduana, però s’elimina el trànsit circular, fent un espai de planta única, amb paviment empedrat diferent per a les zones d’accés de cotxes a plantes baixes i a garatges.
Un altre dels punts forts serà la nova jardineria, supervisada pel departament de Medi Ambient, per a aprofitar espècies endògenes, de fàcil manteniment i adequades per a aquest espai urbà. L’arbratge guanyarà presència, enfront dels arbustos actuals per a generar espais d’ombra.
Amb la finalitat de donar veu a la ciutadania i que participe aportant suggeriments sobre el disseny, perquè l’equip tècnic decidisca quins es poden incorporar al projecte, l’Ajuntament d’Ontinyent ha obert un procés de participació. Com es podrà ser part activa? D’una banda, a partir del 15 de juliol i durant quinze dies, el pati del Museu del Tèxtil acollirà una exposició amb panells informatius sobre el projecte de remodelació i hi haurà una bústia perquè les persones que visiten aquesta mostra puguen opinar sobre aquest tema. A més, s’habilitarà un correu electrònic i un espai en la web municipal amb la mateixa fi.
Aquestes iniciatives es completaran amb dos tallers participatius de 60 minuts, els dies 26 i 28 de juliol, a les 19.30 hores, també al pati del Museu del Tèxtil, per a aprofundir en el projecte, de la mà de Fermí Sala i de l’equip redactor.