El doctor Víctor Girbés té un vincle especial amb Ontinyent, perquè aquesta àrea de salut va ser el seu primer destí com a cardiòleg i ací “vaig prendre les meues primeres decisions professionals”. Ara està treballant a l’Hospital General de València. Conscient de la importància de mantindre una bona salut cardiovascular i de rehabilitar a aquelles persones amb alguna malaltia en aquest camp, està totalment implicat en l’Institut Valencià del Cor (INSVACOR), una associació sense ànim de lucre, de la qual ha sigut set anys president i, actualment, tresorer.
– Quin és el paper d’INSVACOR?
– “INSVACOR té un triple objectiu: fer una promoció de la salut cardiovascular, impartir cursos de reanimació cardiopulmonar i desfibril·ladors i generar unitats de rehabilitació cardíaca de fase III, en la qual malalts que han patit un infart integren l’activitat física com una medicina més dins del seu tractament, per a passar d’un estil de vida sedentari, a un altre on l’activitat física i l’entrenament funcional tinguen un paper primordial, per a baixar el pes, el colesterol, etc.”.
– Quina presència té INSVACOR a Ontinyent?
– “Tenim una seu a Ontinyent, de fet, està en el registre municipal d’associacions, i un membre de la junta directiva és un pacient de la rehabilitació d’Ontinyent. A més, tenim una unitat de rehabilitació oberta a la ciutat, sota el patrocini de l’Ajuntament d’Ontinyent. Consisteix a realitzar rehabilitació cardíaca, dues vegades per setmana, amb un monitor especialitzat: un fisioterapeuta”.
– A quantes persones s’atén en la unitat de rehabilitació?
– “En total s’atén en la unitat de rehabilitació d’Ontinyent a 16 persones que pateixen del cor. La dada més destacada és que s’ha passat de 8 a 16 persones, per la qual cosa s’ha doblegat el nombre d’atencions. També s’ha augmentat la freqüència de les sessions, ja que anteriorment era d’un o dos dies a la setmana i ara és de dues a tres dies”.
– Com accedeixen els pacients a aquesta rehabilitació específica?
– “Poden arribar de dues formes. La major part de les vegades els deriven els seus cardiòlegs del departament Xàtiva-Ontinyent, perquè han patit un infart i consideren que han de fer rehabilitació, lògicament, sempre que el malalt vulga. L’altra forma seria posar-se en contacte amb la secretària d’INSVACOR és a través del mail correo@insvacor.es, i exposant el seu cas dient que és una persona malalta del cor, un malalt de risc i manifestar la seua voluntat d’integrar-se en la rehabilitació cardíaca”.
– Opines que l’àrea de salut Xàtiva-Ontinyent disposa de suficients recursos per a atendre els malalts cardíacs?
– “Jo crec que no existeix l’àrea de salut perfecta, però pense que si es compleix la dotació prevista, seria òptima. Ara, l’àrea de salut Xàtiva-Ontinyent compta amb sis places de cardiòleg i, en principi, hi ha quatre més previstes per al nou Hospital d’Ontinyent, quan s’inaugure, la qual cosa sumaria deu doctors especialistes en aquesta matèria, la qual cosa seria suficient. El repte consisteix a cobrir-les. No és que l’àrea estiga infradotada, és que necessita trobar els professionals necessaris per a ocupar-les”.
– Quins suports necessita una persona que ha tingut un infart per a reprendre la seua vida diària?
– “En primer lloc, fem formació, amb l’ajuda de vídeos. Es requereix un suport psicològic, perquè s’està en un moment de vulnerabilitat; suport nutricional, amb el suport d’una nutricionista, qui indica dels aliments més beneficiosos i un suport per a realitzar exercici físic. És aquest últim punt, abans d’entrar al programa de rehabilitació, es realitza unes proves d’esforç al malalt, per a valorar la seua capacitat física i cardiovascular; posteriorment entra el malalt al programa i, una vegada dins, se’ls fa uns controls periòdics d’ecografia i prova d’esforç per a veure que el malalt està en bones condicions per a continuar fent activitat”.
– Si com a especialista hagueres de donar un consell sobre com previndre un infart, quin seria el més primordial?
– “Jo recomanaria no fumar, fer activitat física regular i mantindre un pes saludable. Aquests són els tres pilars per a no tindre un infart”.