Cau el preu de l’ametlla i l’oli es dispara

Són molts els ontinyentins que compten amb ametllers en algun bancal. La recollida d’algunes varietats d’ametlla s’ha avançat unes setmanes, degut, com explica l’agricultor Patricio Simó, a “una primavera bastant seca fins a finals de maig, quan es van produir les primeres pluges, i a les altes temperatures durant el mes de juliol i agost”.
Però si aquesta campanya de l’ametlla estarà marcada per alguna cosa, és pels baixos preus. A pesar que en els últims dos anys la producció es va reduir fins a gairebé un 50% respecte a 2020, el pagament que reben els agricultors pel fruit continua disminuint. “Portem arrossegant uns anys molt dolents on els preus no acompanyen al desemborsament que fan els agricultors per a mantenir les seues explotacions agràries. Els costos de producció com a gasoil, abonaments i productes fitosanitaris s’han disparat”, denúncia Simó.
A més a més, en el context agrícola actual, no es pot deixar de costat les oliveres.
La mala collita de l’últim any, que en algunes zones es va reduir al 50%, ha encarit l’oli d’oliva. La sequera i la inflació semblen estar darrere d’una pujada de preus que ha aconseguit aquesta setmana els 10 euros per litre, un 15% més que fa poc més d’un mes.