Reduir la contaminació i ajudar a detindre l’avanç del canvi climàtic haurien de ser dos dels principis que estigueren impresos a foc en qualsevol indústria. Cada vegada són més els sectors productius que treballen en la investigació de materials que ajuden a combatre el terrible mal que li estem causant a la nostra Terra.
Això és el que han hagut de pensar en l’empresa valenciana PrimLab, creada pels científics de Dénia i Xàbia, Josep Sirera i Juan Carlos Llobregat, i participada pel president del Consejo Intertextil Español, president de ATEVAL Comunitat Valenciana i propietari de l’empresa Cotoblau (situada a Ontinyent i les instal·lacions de la qual no deixen de créixer), l’albaidí Càndid Penalba, i altres empresaris del tèxtil (que prefereixen mantindre l’anonimat).
Aquesta empresa ha aconseguit crear CO2Pure “un additiu mineral 100% natural que té la capacitat d’eliminar CO2 i NOx atmosfèric -gasos nocius d’efecte d’hivernacle- i els transforma en bioproductes innocus per a la salut, entre altres qualitats”, expliquen des de l’empresa que resideix a Alcoi.
Aquest additiu “s’incorpora en el procés de fabricació dels tèxtils o tints, resines elàstiques i polímers elàstics, per a beneficiar-se de les seues bondats i contribuir a reduir l’impacte medi ambiental”. L’additiu es pot aplicar en tot tipus de tèxtils com a cortines, roba, cobertors, llençols, etc., productes que estan a l’interior dels habitatges i que amb la tecnologia natural CO*Pure “lluita tant amb els problemes sanitaris generats per l’aire contaminat, així com participa en la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle, culpables del canvi climàtic”.
CO2Pure va arribar fa unes setmanes a l’empresa de Càndid Penalba on “ho provem amb el nostre tèxtil i el resultat va ser molt exitós. És un camp molt interessant i té una aplicació exitosa, que hem comprovat nosaltres mateixos”. Ara, el següent pas és analitzar “com podem donar-li forma, si volem formar una empresa que només comercialize aquest additiu, si l’oferim a les multinacionals… Cal dur a terme un estudi de camp per a determinar cap a on caminem”.
Contaminació a casa
La llar és un territori contaminat i mostra d’això són les xifres que exposa Penalba. “Només una manta o un edredó de 145×200 cm, que pesa aproximadament 3 quilos, podria eliminar fins a 7 grams diaris de CO2, NOx i COV’s. Si fóra una casa amb edredons més cortines, roba, podríem eliminar 54 grams diaris i si es compara en una ciutat amb 100.000 cases, es podrien eliminar fins a 5,4 tones diàries”, assegura. Cotoblau vol convertir-se en la primera empresa a nivell mundial “a fabricar teixits que absorbisquen el CO2”.